Za výchovu učně dostanou firmy dotace a daňové úlevy

Praha - Ministerstvo školství chce motivovat odborné školy a zaměstnavatele k lepší spolupráci. Cílem je, aby na jedné straně učni získávali víc praktických dovedností a na druhé straně aby se na této přípravě svých budoucích zaměstnanců mohly víc podílet firmy.

Ministerstvo školství vzkazuje zaměstnavatelům, že pokud budou vychovávat učně, dostanou státní dotace a daňové úlevy. Pobídkami ministerstvo reaguje na stále klesající zájem o řemesla. Firmy by třeba mohly učňům i platit. „Bude se jednat o motivační prostředek, řekněme stipendium. Náklady by byly daňově uznatelným výdajem,“ popisuje poradce ministra školství Martin Mach.

„A na peníze mladí slyší,“ potvrzuje ředitel Ivo Košař. Jeho škola má smlouvu s velkou stavební firmou, která platí studentům ubytování, jídlo, pomůcky i dopravu. Před dvěma lety nebyl třeba o obor tesař nebo zedník zájem, teď prudce vzrostl. Na Střední technické škole v Praze 4 oproti předloňskému roku nabrali o 125 % víc žáků.

Po podobné spolupráci se školami volají zaměstnavatelé už dlouho. Podniková učiliště zanikla před 15 lety a kvalita výuky šla dolů. „To, co se vyučuje teď, se kolikrát odchyluje od praxe, která vyžaduje jiné podmínky,“ tvrdí Zdeněk Liška ze Svazu průmyslu a dopravy.  

Ministerstvo chce podpořit i poradenství přímo ve školách, aby žáci při výběru profese dostali veškeré informace. „Dnes jsme v situaci, kdy si svářeč vydělá až čtyřnásobně více než nastupující učitel. To je informace, která se ne vždy k tomu mladému člověku dostane,“ myslí si ministr školství Ondřej Liška. Ministerstvo chce, aby školy začaly s firmami lépe spolupracovat už od příštího školního roku, daňové úlevy ale budou moci čerpat až od roku 2010.