Hlavním motivem letošního Fora 2000 je posedlost

Praha - V kostele sv. Anny byl včera večer slavnostně zahájen dvanáctý ročník konference Forum 2000. Pod záštitou bývalého českého prezidenta a šéfa stejnojmenné nadace Václava Havla bude diskusím intelektuálů a politiků dominovat především střetávání mezi otevřeností, moderností a fundamentalismem ve 21. století. Bude se diskutovat o demokracii, dodržování lidských práv v Barmě, Bělorusku, Rusku, na Kubě, ve Venezuele i jinde, o pluralitě kultur, víře, fanatismu i ekonomické situaci ve světě.

Hlavním motivem letošního ročníku je posedlost a analýza jejích příčin, projevů a důsledků. „Já si myslím, že posedlost asi patřila k životu lidstva vždycky, ale že nikdy neměla díky moderním technologiím (od nukleárních až po informační) tak velké možnosti, jaké má dnes,“ uvedl Havel.

Hlavní část konference se odehraje dnes na pražském Žofíně. Akci včera zahájil Václav Havel, který v úvodu zdůraznil důležitost rovnoprávného dialogu světových civilizací, který má Forum 2000 podporovat.

Diskuse mají být co nejvíce otevřené veřejnosti, mají je sledovat na 3 000 delegátů, upřesnil zpravodaj ČT Martin Jonáš. Pozvání přijalo přibližně devět desítek hostů, omluvili se ale například tibetský dalajlama nebo kolumbijská politička Ingrid Bétancourtová.

Kromě Havla a českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga účast potvrdili například někdejší ruský premiér Michail Kasjanov, významný ruský opoziční politik Garri Kasparov a představitel běloruské opozice Alexander Milinkevich. Přijede například i slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš, polský novinář Adam Michnik nebo ekonom a prezidentský kandidát Jan Švejnar.

Mediální partneři konference Forum 2000
Zdroj: ČT24