Forum 2000 pokračuje, disidenti absolvovali společnou snídani

Praha - Druhým dnem pokračuje mezinárodní konference o problémech lidské civilizace Forum 2000, letos s názvem Otevřenost a fundamentalismus v 21. století. Dnešní jednání zahájila společná snídaně bývalých a současných disidentů, kterou iniciovala francouzská ministryně pro lidská práva Ramy Yadová. Dvacet let po památné snídani francouzského prezidenta Francoise Mitteranda s českými disidenty chtěla tak Francie připomenout, že boj proti totalitě neskončil pádem železné opony.

Mitterand s českými disidenty posnídal 9. prosince 1988 na francouzském velvyslanectví při své návštěvě Československa. Audience se tehdy zúčastnil vedle bývalého českého prezidenta Václava Havla například také Jiří Dienstbier nebo Petr Uhl. Celá událost vzbudila rozruch, neboť ji režim pochopil jako oficiální uznání české opozice významným evropským politikem. Nyní tradici připomněla Yadová s důrazem na boj proti totalitě a ochranu lidských práv.

Na snídani bývalých a současných disidentů, která proběhla v paláci Žofín, vystoupila nejznámější postava ruské opozice, šachista Garry Kasparov. Setkání se zúčastnili také představitelé opozice z Barmy, Běloruska, Kuby nebo Zimbabwe.

Dnešní jednání se zaměřilo na aktuální otázku světové finanční krize, s projevem vystoupil bývalý generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Mike Moore nebo český ekonom Jan Švejnar, účastníci debatovali o ekonomické budoucnosti Evropy a Spojených států.

Šíitský duchovní: Autoři karikatur Mohameda se schovávají pod kryt svobody

Stěžejním tématem naplňujícím název letošního fóra se ale stala otázka dialogu mezi kulturami se zaměřením na vztah muslimů se Západem. Hlavním představitelem islámského světa na konferenci se stal zástupce Nejvyšší muslimské rady v Iráku, šíitský duchovní Amar Al-Hakim. Ten již včera vystoupil na veřejné diskusi v kostele Nejsvětějšího Salvátora.

Al-Hakim upozornil na to, že fundamentalismus nevychází z náboženství, ale z jedince, a zdaleka se netýká pouze muslimů. Zdůraznil také nutnost vzájemného respektu v náboženství. „Nesmíme tolerovat, když se člověk postaví ať proti Ježíši či proti proroku Mohamedovi. Příkladem jsou karikatury Mohameda, jejichž autor se pouze schovává pod kryt svobody. Nezapomínejme, že svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ upozornil Al-Hakim.

Poslední jednací den fóra čeká účastníky zítra. Na slavnostním zakončení 11. ročníku Fóra 2000 vystoupí Václav Havel a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24