Voliči dnes obdrží hlasovací lístky

Praha - Nejpozději dnes by mělo zhruba 7,5 milionu voličů v Česku dostat do svých poštovních schránek hlasovací lístky se jmény kandidátů pro nadcházející krajské volby. Netýká se to jen Pražanů, kteří si místo krajských zastupitelů budou vybírat své zástupce ve sboru hlavního města při komunálních volbách až za dva roky.

Přes 300 000 pražských voličů, kteří patří do volebních obvodů Praha 1, 5 a 9, by ale mělo obdržet lístky s kandidáty na senátory. Souběžně s krajskými volbami se totiž v pátek a v sobotu uskuteční na třetině území republiky i první kolo senátních voleb. Pokud by někteří voliči hlasovací lístky nedostali, budou je moci získat přímo ve volební místnosti. „V některých částech (Prahy) nebudou volby vůbec žádné,“ řekl ředitel Sekce archivnictví a všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych.

Voliči mohou obdržet dvě obálky - žlutou k senátním volbám a šedou k volbám do zastupitelstev. „Je důležité, aby to volič nepopletl, pokud by lístky prohodil, a do žluté obálky dal hlasovací lístek do zastupitelstev krajů a naopak, tak by jeho hlas byl neplatný,“ varuje Henych.

O místa v krajských zastupitelstvech letos soupeří šest desítek seskupení. Mnohá z nich ale jen v jednom regionu. Ve všech krajích postavily své kandidáty ODS, ČSSD, KSČM, Strana zelených, Pravý blok a Dělnická strana v koalici s Demokratickou stranou sociální spravedlnosti.

Lidovci a Strana důstojného života nepostavili kandidátku v Ústeckém kraji. SNK ED chybí ve Zlínském kraji a Republikáni Miroslava Sládka se pozdě registrovali ve středních Čechách.

Dnes také začíná platit zákaz zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů. To, jak volby skončily, bude známo až z předběžných výsledků už v sobotu pozdě večer, oficiální výsledky se pak očekávají v úterý.