ÚS: Členství v České lékařské komoře je povinné

Brno - Podmínkou pro výkon lékařské profese v Česku je i nadále členství v České lékařské komoře (ČLK). Rozhodl o tom Ústavní soud, když dnes zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení sporného ustanovení zákona o povinném členství. Povinné členství v komorách se v Česku netýká jen lékařů, ale také stomatologů, lékárníků, advokátů, exekutorů nebo veterinářů. Senátoři svůj návrh odůvodňují tím, že povinné členství v ČLK odporuje základnímu právu na svobodné sdružování.

S návrhem přišli senátoři napříč politickými stranami už v roce 2006. Myslí si, že povinné členství odporuje základnímu právu na svobodné sdružování, když činí ze sdružování povinnost. Vzniká tak údajně překážka v právu na svobodný výkon povolání. Stát by prý mohl kontrolovat náležitosti výkonu lékařské profese přímo, nikoliv prostřednictvím odborné komory. Ke kritikům patří také ministr Julínek, který považuje roli komory jakožto garanta kvalitní péče za velmi malou.

Tomáš Cikrt:

„Rozhodnutí soudu umožňuje úzké skupince lidí, napojené na Davida Ratha, vydávat své politické názory za názory všech 40.000 lékařů.“

Jedna z navrhovatelek Liana Janáčková dnes před soudem připustila, že skupina senátorů návrh sepsala po výzvě skupiny nespokojených lékařů. Některým členům ČLK totiž vadí, že komora často vystupuje politicky. „ČLK je vysoce politickou organizací. Nejedná se o jednotlivé excesy, ale o záměr představenstva komory tuto organizaci takto profilovat,“ řekl právník senátorů Milan Vašíček.

Zástupce Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) nynější uspořádání hájil. Povinné členství v komoře má podle něj 14 evropských zemí, dalších deset má zavedenou povinnou registraci. Rozhodnutí soudu ale podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta nic nemění na faktu, že vývoj v komoře ukázal, že povinné členství nenaplňuje očekávání. Při udržení současného stavu mají lidé garanci kvalitní péče, při jejíž nedodržení je navíc možné obrátit se přímo na komoru.

Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu se týká jen lékařů, ale nález by se mohl vztáhnout i na jiné profese. Podle Cikrta se toto rozhodnutí dalo předpokládat, soud posuzoval soulad zákona s ústavou a nehodnotil, zda je povinné členství dobré nebo špatné. „Nejde zde o spokojenost lékařů, ale o zajištění jejich kvalitního výkonu,“ uvedl soudce Vladimír Kůrka. Lékařská komora se snaží na sílící názorový konflikt reagovat a připravuje návrh zákona, který by povinné členství mohl nahradit pouze registrací.