Pravicoví extremisté chtějí v sobotu opět pochodovat Litvínovem

Litvínov (Mostecko) - Pravicoví extremisté chtějí v sobotu opět pochodovat litvínovským sídlištěm Janov, kde žije početná romská komunita. Akce má být odpovědí na výpady Romů vůči členům hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany (DS), kteří přijeli začátkem října do litvínovského sídliště monitorovat situaci. Na akci zvou extremisté své příznivce videoklipem, který zveřejnili na internetu.

Sraz je svolaný na centrální náměstí Míru ve 13:30, odtud chtějí extremisté pochodovat do janovského sídliště. „K dnešnímu poledni nikdo nepožádal o zábor veřejného prostranství. Pokud se tak stane, město se k němu vyjádří. Jsme nakloněni shromáždění nepovolit,“ uvedl litvínovský starosta Milan Šťovíček (ODS).

Hlídky DS narazily 4. října v Janově na odpor místních Romů. Obyvatelé sídliště se ozbrojili klacky nebo golfovými holemi a zahrnuli členy hlídek vulgárními nadávkami, plivali na ně a polévali je vodou. Střetu zabránila přítomnost policistů a litvínovských strážníků. Velitel policistů poté hlídce z důvodu zachování veřejného pořádku a ochrany zdraví a životů občanů zakázal až do 6. října vstup do janovského sídliště. Místopředseda DS Petr Kotáb ale nevyloučil, že se na místo chystají jiné skupiny z různých radikálních uskupení.

Vedení města s jednáním Dělnické strany nesouhlasí. Podle místostarosty Martina Kliky (ČSSD) se situace přiostřuje a je třeba zareagovat. Vedení města proto svolalo bezpečnostní radu, která víkendové události v Janově vyhodnotila. „Shodli jsme se na nutnosti nepřetržitého monitoringu janovského sídliště, na němž budou strážníci spolupracovat s republikovou policií,“ dodal Klika.