Ministerstvo dopravy stále neví, zda vypíše tendr na dodávku elektronických kuponů

Praha - Ministerstvo dopravy se stále nerozhodlo, jestli vypíše výběrové řízení na dodávku elektronických dálničních kuponů, nebo zda zakázku zadá přímo firmě Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Úřad podle slov svého mluvčího Karla Hanzelky čeká na vyjádření soudních znalců. Otázek kolem takzvaných vinět je však více a čas k jejich řešení se krátí.

MD vypíše tendr pouze v případě, když znalci rozhodnou, že elektronické známky nejsou unikátní součástí mýtného systému firmy Kapsch. „V opačném případě by byl dodavatelem Kapsch,“ řekl Hanzelka.

Děkan dopravní fakulty ČVUT a spolupracovník ministerstva Petr Moos si však nedovede dodávku vinět v podobě krabičky od sirek bez tendru představit. Vypsání výběrového řízení by znamenalo výraznou komplikaci v časovém harmonogramu ministerstva, které chce zavést elektronické známky od ledna příštího roku.

Otázka tendru však není jedinou neznámou v celém procesu zavádění elektronických vinět. Ministerstvo dopravy si například dosud nespočítalo náklady na výměnu nalepovacích známek za plastové krabičky, ani náklady na celoroční provoz systému. „V této fázi to ještě propočítáváme,“ uvedl Hanzelka.

Otazník visí také nad legislativním zakotvením novinky. Bude totiž nutné novelizovat zákon o pozemních komunikacích. Jedna jeho novela sice nyní leží v parlamentu, ovšem bez zmínky o elektronických vinětách. MD doufá, že viněty do zákona příští týden „propašují“ poslanci. Zatím novela počítá pouze s rozšířením mýtného na malé náklaďáky od 3,5 tuny.

Viněty je nejdřív třeba vyzkoušet

„Je na to opravdu už velmi málo času, lhůty pro legislativní úpravy, které jsou k tomu potřeba, možná už jsou na hraně,“ komentoval to Moos. Podle něj by bylo lepší elektronické viněty nejdříve vyzkoušet na malém vzorku vozidel, například státní správy, a poté je rozšířit na všechna vozidla od roku 2010. „Celý životní cyklus viněty od distribuce až po identifikaci se musí vyzkoušet,“ uvedl Moos.

Ministerstvo dopravy se podle Hanzelky snaží stále dodržet termín zavedení vinět od ledna 2009. Distribuce má být stejná jako u současných známek, krabičky bude možné koupit u čerpacích stanic a na poště. Elektronické kupony se budou dobíjet příslušnou částkou, za rok to bude 1000 korun, stejně jako dnes. Při dobití roční částky nebude nutné platit za krabičku zálohu.

Výhodou vinět má být jejich přenositelnost, dlouhodobá využitelnost, lepší kontrola hříšníků nebo sledování dopravy a předcházení kolonám na dálnicích. Do budoucna se uvažuje o platbách nikoliv za časový úsek, ale za ujeté kilometry, což je podle ministra dopravy Aleše Řebíčka spravedlivější.