Motorkáři by mohli mít nebezpečný úsek silnice jen pro sebe

Železný Brod - Úsek silnice mezi Železným Brodem a Loužnicí má už delší dobu přezdívku silnice smrti. Úsek na novém povrchu s množstvím zatáček láká hlavně motorkáře, kteří tam porušují předpisy. Radnice v Brodě proto navrhla vozovku občas zavřít, aby si ji motorkáři mohli projet sami a neohrožovali přitom ostatní. Kraj to ale odmítl.

Na čtyřech kilometrech, kde je jedna zatáčka za druhou, si mohou motorkáři vyzkoušet své dovednosti. „Pro motorkáře je to technicky zajímavé. Můžou si vyzkoušet jízdu v zatáčkách. Je to daleko zajímavější, než jezdit někdo po dálnici,“ vysvětluje Tomáš Svačina z jihlavského dopravního inspektorátu.

Zběsilou jízdou motorkáři neohrožují jen sami sebe, ale i ostatní řidiče. Radnice v Brodě proto přišla s návrhem, aby se silnice během roku dvakrát až třikrát uzavřela pro běžný provoz. Namísto tajných závodů by tak motorkáři měli silnici oficiálně v tu chvíli jen pro sebe.

Krajský odbor dopravy ale nápad na občasné uzavření silnice pro běžný provoz zamítl. Podle něj není jasné, kdo by nesl zodpovědnost v případě, že by se nějaký motorkář zranil.

Dopravní policie až tak striktní jako krajští úředníci není. Jestli by ale opatření mělo účinný efekt, o tom se dá podle policistů jen spekulovat. „Buď by si to zkusili a v podstatě se ukáznili, nebo se tomuto úseku nějak přizpůsobily. Druhá ta horší varianta je, že by si trasu najeli a jezdili tam o to rychleji,“ říká nadpraporčík Jaroslav Jeřábek z jihlavského dopravního inspektorátu.

Přesto budou policisté i radnice nápad dál podporovat. Navíc přišli s dalším preventivním opatřením. Mezi motorkáře rozeslali nahrávky s nehodami, které se za poslední dobu na Jablonecku staly. „Věřím, že někteří z nich budou vědět, o které dopravní nehody šlo, protože se stali na území jejich obce nebo se dotkli některých jejich známých. Pak by ten účinek měl být větší,“ vysvětluje ředitel okresního policejního ředitelství Pavel Langer.

Jen za poslední tři měsíce zahynuli na této silnici dva motorkáři a čtyři utrpěli velmi těžká zranění.