Z krajských kandidátek zmizely dvě desítky kandidátů

Praha - Nejpozději do dnešního dne se mohli kandidáti pro krajské a senátní volby vzdát nominace, případně být odvoláni. Podle serveru www.volby.cz odstopily z volebního klání dvě desítky krajských kandidátů z osmi seskupení. Ve hře nyní zůstalo 8245 jmen. Na kandidátce pro senátní volby je všech 200 přihlášených.

O osm krajských kandidátů přišla strana Pravý blok disidenta Petra Cibulky. Mezi ně patřili jihočeský lídr Miroslav Štindl nebo dvojka zlínské kandidátky Lenka Zapletalová. Bez některých nominovaných se musejí obejít i tři z hlavních parlamentních stran. ODS a Straně zelených chybí po jednom přihlášeném, zbývající čtyři lidé byli napsáni na kandidátce středočeské ČSSD.

Všech šest spojuje to, že byli na kandidátkách přinejlepším až ve třetí desítce a do zastupitelstva by se prakticky mohli dostat jen díky mnoha preferenčním hlasům. Stažení kandidatury nebo odvolání kandidáta lze oznámit nejpozději do 14:00.

Volit se bude v pátek a v sobotu. Voliči, kterých se týkají letošní senátní volby, mají dnes poslední šanci požádat si o voličský průkaz. S ním mohou volit ale jen v rámci svého obvodu. Výjimku mají pouze Češi žijící v zahraničí.