Holka nebo kluk - rodiče si budou moci v určitých případech vybrat

Praha - Rodiče budou mít při umělém oplodnění v určitých případech možnost určit pohlaví svého dítěte. Umožňuje to jeden ze zákonů druhé fáze zdravotnické reformy Tomáše Julínka. Výběr bude ale umožněn pouze ženám, které mají vážnou genetickou vadu přenášející se na dítě určitého pohlaví. Uvedla to Mladá fronta Dnes.

Většina odborné veřejnosti návrh přivítala. Velice kritická je naopak KDU-ČSL, která návrh odmítá. „Nemůžeme to podpořit: vyrábět děti na přání. Naprogramovat si dítě podle rozmaru rodičů je nepřípustné,“ uvedl místopředseda lidovců David Macek.

Proces volby by měl být poměrně jednoduchý. Lékaři nejprve oplodní pět až šest vajíček ženy, nechají je vyrůst a otestují, zda jsou v nich chromozomy chlapce, nebo děvčátka. Žádoucí pohlaví, kterému genetická choroba hrozit nebude, posléze použijí. Zvolit si pohlaví dítěte z jakýchkoliv jiných důvodů přitom zůstane zakázáno.

Volba se týká jen vzácných vad

„Volba se týká jen jasně vymezených a vzácných vad. Žen, které je mají, je méně než jedno procento z těch, které na umělé oplodnění přijdou,“ říká k tomu lékař Ladislav Pilka.

Využití návrhu by se vztahovala například na hemofilii, nevyléčitelnou poruchu srážlivosti krve, nebo na svalovou dystrofii. Navrhovaná praxe je běžná ve většině evropských zemí.