Ve Frýdku-Místku otevřou opravený most

Frýdek-Místek - Ve Frýdku-Místku skončí v pátek rekonstrukce mostu v ulici 17. listopadu. Na téměř 70 metrů dlouhý most se vrátí automobilová doprava po čtyřech měsících. Most nad rychlostní silnicí R56 z Ostravy do Beskyd byl ve špatném technickém stavu. Na jeho modernizaci vynaložil Státní fond dopravní infrastruktury zhruba 32 milionů korun. Dalších 3,5 milionu Kč zaplatil Moravskoslezský kraj za nový povrch vozovky až po křižovatku s Ostravskou ulicí, informovala mluvčí moravskoslezského hejtmanství Barbara Odstrčilíková.

Rekonstrukce mostu souvisí s plánovanou stavbou obchvatu Frýdku-Místku. Mostní konstrukce byla ale v natolik špatném technickém stavu, že kraj nemohl s jejími opravami čekat do zahájení výstavby obchvatu. Proto se ještě letos rozhodl pro rekonstrukci, i když na přechodnou dobu zkomplikovala dopravní situaci ve městě, uvedl hejtmanův náměstek pro dopravu Pavol Lukša. Dlouhodobě omezit průjezdnost Frýdku-Místku by podle něho bylo téměř nemožné poté, co zahájí provoz nošovická automobilka Hyundai.

Při rekonstrukci byl odstraněn svršek mostu až na nosníky, vyměnily se železobetonové desky a římsy, nová je hydroizolace i konstrukční vrstvy vozovky. Po celou dobu oprav na most nemohla auta ani autobusy; doprava byla odkloněna přes centrum města, kde se tvořily kolony. Lidé přecházeli čtyři měsíce přes provizorní lávku.

Ve Frýdku-Místku se od léta opravuje také most přes řeku Ostravici u nádraží v městské části Lískovec. Kvůli jeho havarijnímu stavu statik v červnu odmítl povolit další provoz. Radní města proto odsouhlasili celkovou rekonstrukci mostu za téměř 24 milionů korun z městského rozpočtu. Původně měl být takzvaný Lískovecký most uzavřený dva měsíce, rekonstrukce se ale prodlužuje. Předpokládá se, že most by měl být zprovozněn 3. listopadu minimálně pro autobusovou dopravu, možná i pro celou silniční, uvedl vedoucí odboru dopravy frýdeckomísteckého magistrátu Miroslav Hronovský.