Další komplikace silnice R43: Dokumentaci o životním prostředí je třeba přepracovat

Brno - Stavba úseku rychlostní silnice R43 mezi Svitávkou a Starým Městem se odkládá. Příčinou je rozhodnutí ministerstva životního prostřední (MŽP). Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má stavbu na starosti, tak bude muset přepracovat dokumenty nutné k posouzení vlivů vybudování zmíněného úseku na životní prostředí. MŽP požaduje především zohlednění požadavků desítek zainteresovaných stran a vyhodnocení možností alternativní trasy.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové zatím ŘSD neobdrželo od ministerstva písemné rozhodnutí, takže nelze odhadnout, zda se zahájení výstavby silnice opozdí o měsíce či roky.

Miroslav Patrik z Dětí Země řekl, že se příprava projektové dokumentace ke stavbě R43 v úseku Svitávka - Staré Město opozdí minimálně o rok. „Zpracovatelská firma HBH Projekt ignorovala závěry zjišťovacího řízení, když vedle oficiální trasy do Starého Města u Moravské Třebové nevyhodnotila také alternativní variantu do Svitav, kam vede současná silnice I/43. Plánovaná R43 ale vede více než deset kilometrů na východ kolem Starého Města,“ řekl dnes Partik.

Dodal, že silnice přes Svitavy by byla o dvacet kilometrů kratší. „Výstavbu R43 do Svitav přitom vláda schválila již v roce 1999. ŘSD tak za veřejné peníze dělá chyby, které teď opět za veřejné peníze bude minimálně rok opravovat. O tom, že je potřeba doplnit posouzení alternativních variant, vědělo ŘSD už od jara minulého roku,“ sdělil Patrik.

R43 je jedním z nejspornějších silničních projektů na jižní Moravě. Zatímco o jejím vedení severní částí regionu, tedy právě v úseku Svitávka - Staré město, nejsou pochybnosti, pře se vedou o jižní trase v okolí Brna. Původní projekt z období druhé světové války, kdy se už o nutnosti výstavby této komunikace mluvilo, počítal s vedením silnice přes městskou část Bystrc. To se nezamlouvá ekologům, kteří jsou pro nulovou variantu počítající v Brně s rozšířením současné komunikace nebo vedením R43 na jihu Boskovickou brázdou.

Výstavba úseku R43 ze Svitávky do Starého Města délky 40 kilometrům má probíhat v letech 2012 až 2015, předchozího úseku z Kuřimi do Svitávky délky 21 kilometrů v letech 2010 až 2013 a úseku z Troubska na D2 do Kuřimi délky 16,4 km v letech 2012 až 2016. U všech nyní probíhá posuzování jejich vlivů na životní prostředí.

Varianty R43
Zdroj: ČT24