Zasedání vlády (15. 10. 2008)

Praha - Vládě se na svém pravidelném zasedání podařilo schválit dohodu mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou, která vlastní přibližně deset hektarů pozemků na trase nedokončené dálnice D11 před Hradcem Králové. Návrh poslance Stanislava Křečka (ČSSD), který měl nájemníkům umožnit výměnu bytů i bez přímého souhlasu jejich majitelů, kabinet zamítl. Schválení se ale dočkal plán na financování rozvoje informačních technologií ve školách v letech 2009 až 2013.

Dostavba dálnice D11 může začít. Vláda dnes schválila dohodu mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou, která vlastní přibližně deset hektarů pozemků na trase nedokončené dálnice D11 před Hradcem Králové. Podle dohody dostane od státu zhruba 253 hektarů státních pozemků výměnou za přibližně 10,6 hektaru jejích pozemků nutných k dostavbě dálnice. Spor o pozemky se vlekl 15 let.

Návrh poslance Stanislava Křečka (ČSSD) na novelu občanského zákoníku, který měl nájemníkům umožnit výměnu bytů i bez přímého souhlasu jejich majitelů, vláda zamítla. Podle vicepremiéra Jiřího Čunka se návrh dostává do střetu s ústavou. Křeček, který je zároveň předsedou Sdružení nájemníků ČR, chtěl návrhem zmírnit dopady zvýšené deregulace nájemného. 

Připojení k internetu, vybavení škol a vzdělávání učitelů by měl podle vlády zajistit schválený plán na financování rozvoje informačních technologií ve školách v letech 2009 až 2013. Úřad na to chce vynaložit přes tři miliardy korun. Kromě zdrojů ze státního rozpočtu počítá s evropskými prostředky a spoluúčastí škol.

Malé studijní obory umožňující například výuku hebrejštiny, čínštiny a dalších orientálních jazyků by neměly zaniknout. Vláda má zájem na jejich udržení a na návrh ministerstev vnitra a školství proto přispěje Filozofické fakultě Karlovy univerzity částkou 53 milionů korun.

Kabinet na jednání schválil i zprávu o stavu životního prostředí v roce 2007, podle které zůstává hlavním problémem v Česku znečištěné ovzduší. Narůstá množství emisí z dopravy, na zdraví obyvatel se podepisují také stále vysoké emise z energetiky a průmyslu. Podle Bursíka se ale po stagnaci v letech 2005 a 2006 životní prostředí v Česku začíná opět mírně zlepšovat.