Brněnský soud při zakázce na stavbu justičního paláce pochybil

Brno - Brněnský krajský soud porušil v souvislosti s kontroverzní výstavbou justičního paláce v Brně zákon o veřejných zakázkách. Zjistil to antimonopolní úřad (ÚOHS), který zrušil tendr na nábytek do paláce. Soud musí dodavatele nábytku za více než 60 milionů korun vybrat znovu. K samotné výstavbě areálu se zatím ÚOHS nevyjádřil, téměř dvoumiliardovou zakázku ale také zkoumá. Brněnský soud se ještě může odvolat.

Financováním paláce, který je největší stavební investicí do soudnictví v regionu, se zabývá i policie. Už dříve na chyby upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nedávno kvůli financování výstavby podal na šéfa brněnského krajského soudu Jaromíra Pořízka kárnou žalobu. Hlavně proto, že soud neuzavřel dodatek k původní smlouvě se stavební firmou a navíc překročil stanovený rozpočet. Pořízek obvinění odmítl.

Budova, v níž má sídlit krajský soud a Městské státní zastupitelství v Brně, měla původně stát asi 800 milionů. Ministerstvo postupně rozpočet navýšilo až na 1,8 miliardy korun. Kvůli stavebním pracím navíc ale soud i tuto částku asi o 60 milionů korun překročil.