Falešná africká konzulka vylákala od lidí tři miliony

Karlovy Vary - Podvodnici mezinárodního formátu zatkla karlovarská kriminálka. Žena se vydávala za falešnou právničku a diplomatku velvyslanectví afrického státu Guinea-Bissau. Na podnikatelích vylákala přes dva miliony korun. Žena podle kriminalistů jako falešná diplomatka z velvyslanectví v Brazílii tvrdila, že organizuje výběrové řízení na rekonstrukci nemocnice v Africe. Jako záruku účasti na výběrovém řízení vybrala od stavební společnosti téměř milion korun. Byla obviněna z podvodu a hrozí jí až osm let vězení.

Falešnou konzulku dopadli policisté před dvěma týdny v Karlových Varech. „Víme o pěti podvedených, ovšem může jich být ještě mnohem více,“ konstatoval mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Proto zřídila karlovarská kriminálka zvláštní telefonní linku 974 366 340 a 341, kam se mohou poškození hlásit.

Je možné, že se podvodů dopouštěla nejenom v Česku, ale také na území Evropské unie. „Její vystupování bylo velmi věrohodné. Stejně věrohodně působila i její kancelář v Karlových Varech. Patrně nabízela také vyhotovení diplomatických pasů,“ dodal mluvčí.