Praha přišla kvůli požáru o levé křídlo Průmyslového paláce

Praha - Na pražském Výstavišti v Holešovicích vypukl po devatenácté hodině požár. Oheň zasáhl polovinu Průmyslového paláce, levé křídlo této historické památky se kvůli velkému žáru zřítilo. S požárem bojuje velké množství hasičů, redaktor ČT Luboš Rosí, který je na místě, napočítal kolem padesáti hasičských vozů a podle něj ani mluvčí hasičů nedokázal vyčíslit počet nasazených mužů. Zasahují v podstatě všichni, kteří jsou v Praze k dispozici, zapojili se i dobrovolní hasiči. Požár je už lokalizován, hasiči budou ale hasit téměř jistě až do rána. Do Prahy byli povoláni i hasiči ze Středočeského kraje, aby vypomohli s dalšími případnými požáry v metropoli. Na místě je asi pět sanitek s lékaři, zatím byli lehce zraněni dva hasiči.

Pražský primátor Pavel Bém svolal na jedenáctou hodinu krizový štáb hlavního města Prahy. „Je to největší požár v Praze za posledních deset let,“ řekl Bém ve speciálních předvolebních Otázkách Václava Moravce. Podle něj je ztráta levého křídla paláce tou nejhorší informací, která zasáhne nejen Pražany, ale celou republiku. „Bohužel jsme přišli o jedno křídlo úžasné památky, bohužel je srovnáno se zemí,“ řekl.

Krizový štáb musí zajistit bezpečnost zbývajících částí paláce. Bude se také vyšetřovat, zda požár vznikl náhodou, nedbalostí, nebo jestli za ním nebyl úmysl. Na dotaz Václava Moravce, zda požár nesouvisí s nedávným zavražděním Václava Kočky mladšího, řekl Bém, že neví a že je třeba čekat na výsledky vyšetřování. Víc informací by měl mít primátor zítra.

Objekt je v majetku hlavního města Prahy. Výstavba nového křídla je záležitostí stovek milionů korun. Bém doufá, že by mohly výraznou část škody zaplatit pojišťovny. Informaci, jak je palác pojištěn, se dozví Bém na krizovém štábu. Zbytek by byl zřejmě financován z rozpočtu Prahy. Podle Béma je hlavně důležité, že nikdo při neštěstí nepřišel o život.

Rozsáhlému požáru přihlíželo také velké množství lidí, policisté proto areál ohradili. Celý prostor halilo obrovské množství kouře. Podle očitého svědka Radima Patočky hasičům pomáhá vydatný déšť - plameny, které byly vidět z velké dálky, jsou už prý menší.

Na Výstavišti odpoledne slavili studenti začátek akademického roku na vysokých školách. Stovky účastníků akce Gaudeamus musely být proto evakuovány. Evaukace proběhla bez paniky, hořelo naštěstí v jiné části areálu.

Průmyslový palác pochází z roku 1891 - vznikl pro Jubilejní výstavu, která se v tomto roce konala. Budovu navrhl architekt Bedřich Münzberger. Palác tvořila bohatě prosklená ocelová konstrukce. Tradičně se využíval k výstavním účelům, ale také k různým kulturním akcím. Palác, stejně jako celý areál Výstaviště, má pronajatý firma Incheba. Asistentem ředitele společnosti Incheba je Václav Kočka, jehož syn byl nedávno zavražděn. Průmyslový palác je jedním z nejznámějších příkladů českého konstruktivismu, ovlivněného navíc secesí. Součástí areálu je moderní slavnostní elektrické osvětlení, obří reflektor na věži Průmyslového paláce a všemi obdivovaná světelná fontána, to vše z dílny českého vynálezce Františka Křižíka.