V Čechách „zasahovali“ falešní policisté, unesli servírku a vyloupili kamion

Frýdek-Místek/Beroun - V Čechách řádili falešní policisté. První skupina lupičů převlečených za muže zákona unesla servírku i s tržbou z penzionu ve Sviadnově u Frýdku-Místku a asi dvě hodiny ji vozili po Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Když únoscům došel na Novojičínsku benzin, podařilo se třicetileté ženě utéct a přivolat pomoc. Další maskovaní lupiči přepadli na dálnici D5 na Berounsku kamion s cigaretami, řidiče svázali a náklad přeložili a odvezli.

Servírku unesli v pátek odpoledne. Celou událost popsala tak, že jeden z falešných policistů se jí představil jako podplukovník Vašátko s tím, že v objektu za chvíli začne protidrogová razie. Vyzval ji, aby budovu s policisty opustila a tržbu vzala s sebou. „Vypadali zpočátku celkem důvěryhodně, měli na sobě policejní trička, dokonce ukazovali i nějaký služební průkaz,“ řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Když únoscům došel benzin, šel jeden z mužů s kanystrem na čerpací stanici. Druhý hlídal unesenou servírku. Té se ale podařilo z vozu uniknout a i s tržbou doběhla k nedalekému domu a zavolala o pomoc. Jeho majitelka pak vše oznámila policii. Hlídka na místě zadržela jednoho z mužů. Krátce nato z domu přišla unesená žena a policisty upozornila, že v dodávce kolem nich projel druhý únosce, který se vracel z čerpací stanice. Hlídce se podařilo auto zastavit a podezřelého muže zadržet.

„Případ dále vyšetřujeme. Ve voze zadržených mužů jsme našli velké množství zbraní. Jednalo se především o nože a plynové pistole,“ uvedla mluvčí novojičínské policie. Na voze falešných policistů byly černou páskou přelepeny poznávací značky.

Žurovec dodal, že nyní policie zjišťuje, zda nemají falešní policisté na svědomí i jiné přečiny. Zadržení únosci byli obviněni z omezování osobní svobody.

Falešní policisté „zasahovali“ i ve středních Čechách, na Berounsku skupina lupičů přepadla kamion s cigaretami, škoda činí přibližně šest milionů korun. Vůz zastavili s argumentem, že chtějí překontrolovat náklad, poté řidiče spoutali, dali mu na hlavu kuklu, aby nic neviděl, a jezdili s ním v autě. Přesný počet lupičů tak není znám. Mezitím ostatní pachatelé náklad přeložili do přistavené dodávky. Do prázdného kamionu pak řidiče zavřeli a odjeli. Muži se později podařilo vykopnout dveře a přepadení oznámil policii.