Člen vojenské kanceláře prezidenta čelí policejnímu obvinění

Praha - Protikorupční policie obvinila náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky, generála Františka Hrabala, z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Měl se provinit tím, že protizákonně utrácel statisíce z armádního rozpočtu za propagační dary. Hrabalovi za to hrozí až pětileté odnětí svobody. Informoval o tom server iDnes.cz.

Ze stejného trestného činu byli obviněni další dva vysoce postavení generálové, poradce náčelníka generálního štábu pro NATO a EU Rostislav Mazurek a zástupce velitele sil podpory a výcviku Radoslav Rotrekl. Všichni tři obvinění pochybení přiznávají.

„Jako někdejší šéf sekce plánování sil generálního štábu jsem nesl odpovědnost za její hospodaření. Škody, které vyčíslí policie, proto musím uhradit,“ řekl Hrabal. O tom, že je obviněn z trestného činu, informoval i prezidenta Václava Klause.

Jeho mluvčí Radim Ochvat řekl, že zatím se na generálově postavení nic nemění. „Některé indicie totiž svědčí o tom, že generál byl podveden svými podřízenými, kteří mu podstrčili protizákonné smlouvy k podpisu. I tyto úředníky tedy vyšetřuje policie,“ píše server.

Náčelníkem prezidentské vojenské kanceláře se stal Hrabal na začátku března. Jeho předchůdce Ivo Zbořil rezignoval loni na podzim kvůli podezření ze zpronevěry. Vzdal se funkce poté, co vyšlo najevo, že si v době, kdy působil v armádě, navrhl sám pro sebe odměnu. Hájil se tím, že odměna byla určena muži, který pro něj pracoval, služebně ale spadal pod někoho jiného.