Soud osvobodil Vladislava Větrovce spojeného s kauzou Berka

Ústí nad Labem - Mělnický okresní soud osvobodil Vladislava Větrovce, který byl podezřelý z uplácení a z účasti na zločinném spolčení. Podle vrchního státního zástupce měl zprostředkovat úplatek, aby nebylo ohroženo zločinné spolčení, ve kterém měl soudce Zdeněk Sovák zajišťovat pomoc v případě problémů při nařizování údajně nezákonných konkurzů soudcem Jiřím Berkou. Rozsudek je pravomocný.

Podle Ústeckého deníku vycházelo zločinné spolčení v mělnickém procesu ze stejného obvinění jako v kauze Berka. Soud nenašel přesvědčivé důkazy, že by Větrovec zprostředkoval úplatek, ani že existovalo zločinné spolčení. „Podle senátu provedené důkazy netvoří takový důkazní celek, ze kterého by mohl soud dovodit závěr, že obžalovaný zločinné spolčení podporoval,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Lenka Mrázková.

Kauza skupiny kolem ústeckého soudce Jiřího Berky se táhne od roku 2003 a objevuje se v ní už desítka údajně zmanipulovaných konkurzů podniků. Jde o první případ, kdy byl v souvislosti s majetkovou trestnou činností využit paragraf zločinného spolčení a poprvé v něm figuruje soudce. Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil a poté zrušil údajně na základě padělaných dokumentů.