ČSSD už má prvního senátora, v dalších 25 obvodech postupuje dál

Praha - ČSSD drtivě vyhrála první kolo senátních voleb. Její kandidáti postoupili do finále ve 25 z 27 obvodů, na Karvinsku byl Radek Sušil (za ČSSD) senátorem zvolen. ODS postoupila ve 20 obvodech, KDU-ČSL ve třech, SNK ED ve dvou a KSČM jen na Znojemsku. Na Chebsku postoupil starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík jako nezávislý kandidát. Z parlamentních stran vyšla naprázdno Strana zelených, která nemá ve druhém kole žádného zástupce.

Kandidáti ČSSD se za týden při druhém kole střetnou v 19 duelech se
zástupci ODS. Na Strakonicku, Vyškovsku a Uherskohradišťsku budou stát sociální demokraté proti zástupcům KDU-ČSL, na Rychnovsku a Žďársku proti senátorům za SNK ED. Finále ČSSD poměrně těsně uniklo jen na Znojemsku, kde proti poslankyni KSČM Martě Bayerové stojí znojemský starosta Petr Nezveda (ODS).      

V senátních volbách lidé zodpoví základní otázku, zda si ODS udrží nadpoloviční většinu v horní komoře. Z 41 křesel obhajuje devět a pravděpodobně zůstane v Senátu dominantním hráčem. ČSSD, která obhajuje sedm ze 13 mandátů, by potřebovala zvítězit téměř ve všech z 27 obvodů, aby občanské demokraty připravila o pozici senátního lídra. Paroubek věří, že ČSSD by mohla získat až 14 senátorů.

Skromnější ambice měli před volbami lidovci, kteří by se podle předsedy Jiřího Čunka spokojili s vítězstvím ve čtyřech obvodech, a tedy se zachováním své senátorské jedenáctky. Komunisté jsou v Senátu pouze tři a chtěli vyhrát aspoň ve stejném počtu obvodů, aby se po 12 letech konečně dočkali vlastního klubu. Zelení mohli v Senátu svou pozici jen posílit, žádné křeslo totiž neobhajují. Ani jedné z těchto stran se už předvolební přání nesplní.