Evropští demokraté ve volbách neuspěli, šéf strany Dohnálek nabídne rezignaci

Hradec Králové - Výsledek své strany v krajských volbách označil předseda strany SNK Evropští demokraté a dosavadní zástupce hradeckého hejtmana Helmut Dohnálek za neúspěch a na nejbližším sněmu strany se chce vzdát své funkce. Strana kandidovala samostatně v pěti krajích a do zastupitelstva se dostala pouze v Královéhradeckém kraji. V koalici uspěla v dalších dvou regionech.

Podle Dohnálka přispělo k neúspěchu SNK ED to, že volby se staly referendem o vládě ODS. „Důvodů je určitě více. Také jsme neudělali všechno tak, jak bychom ideálně měli,“ prohlásil. Nicméně si myslí, že vzhledem k výsledku jeho strany v Královéhradeckém kraji nebude velký tlak na jeho pozici předsedy. Sněm SNK ED by měl být ještě do konce roku.

SNK ED získala v Královéhradeckém kraji 6,02 procenta hlasů a tři mandáty, tedy stejně jako v roce 2004. Dvě křesla získali zástupci SNK ED v Pardubickém kraji, kde jsou součástí Koalice pro Pardubický kraj. Jednoho krajského zastupitele bude mít díky zisku Koalice pro Plzeňský kraj. V celé zemi tak bude mít SNK ED šest krajských zastupitelů místo dosavadních 19.

Blízko postupu do zastupitelstva byla strana v Jihočeském kraji, kde získala 4,92 procenta hlasů. V Ústeckém kraji, na Vysočině a v Jihomoravském kraji získala od 1,39 do 3,79 procenta. V celé zemi získala 1,26 procenta hlasů. „Věřili jsme si v jižních Čechách a na jižní Moravě,“ uvedl Dohnálek.

SNK ED měla dosud zastoupení v zastupitelstvech sedmi krajů, z toho ve Středočeském, Jihočeském a Královéhradeckém kraji a na Vysočině se podílela na vládě.

SNK ED vznikla v lednu 2006 sloučením tehdejšího SNK Sdružení nezávislých a Evropských demokratů někdejšího pražského primátora Jana Kasla. Helmut Dohnálek stojí v čele SNK ED od května 2007.