Zeman odmítl Paroubkovu výzvu k návratu do ČSSD

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek dnes vyzval někdejšího lídra strany Miloše Zemana, aby se vrátil do ČSSD a přesvědčil "přeběhlé" poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku k tomu, aby pomohli vyjádřit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Zeman však Paroubkovu výzvu odmítl. Melčák s Pohankou vystoupili ze sněmovní frakce ČSSD v roce 2006, v hlasování o důvěře i v dalších klíčových hlasováních poté podpořili Topolánkovu vládu.

Paroubek po dnešním jednání předsednictva ČSSD v Lidovém domě řekl, že svou výzvu Zemanovi myslí vážně, a to v souvislosti s „drtivým vítězstvím ČSSD ve volbách“. Vedení sociální demokracie je podle něho přesvědčeno, že za postojem „přeběhlíků“ Melčáka a Pohanky stojí právě Zeman. Melčák s Pohankou jsou v současné době nezařazení poslanci. Podle jejich vyjádření je vedení ČSSD v minulosti zastrašovalo a vyvíjelo na ně nátlak.

Serveru Novinky.cz Zeman řekl, že o návratu do sociální demokracie nemá důvod uvažovat. Uvedl, že ČSSD opustil, protože se stranické vedení po volbách v roce 2006 pokoušelo uzavřít velkou koalici a také kvůli kampani vůči němu v kauze Altner. „Vzhledem k tomu, že tyto dva důvody nepominuly, nevidím důvod uvažovat o návratu do ČSSD,“ dodal.

Paroubek také řekl, že návrat Melčáka a Pohanky do poslaneckého klubu sociální demokracie považuje za nemožný. Oba poslanci byli také vyloučeni ze strany.

O nedůvěře vládě bude sněmovna hlasovat ve středu, s návrhem na vyslovení nedůvěry přišli právě sociální demokraté. Topolánkův kabinet bude čelit pokusu o sesazení již počtvrté.