Rath na rozdíl od plzeňské ČSSD počítá s možností krajského referenda

Plzeň - Plzeňská ČSSD ve svém kraji neplánuje případné vyhlášení referenda o výstavbě americké protiraketové základny v Brdech. Středočeský volební lídr a úspěšný kandidát na hejtmana David Rath během víkendu uvedl, že v případě aktuální potřeby je ochoten referendum o této záležitosti ve středních Čechách navrhnout. Pravděpodobná budoucí hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová považuje Rathův výrok za velmi odvážný, navíc kraje prozatím nemají kompetenci vyhlašovat referendum.

Emmerová dále zdůraznila, že rozhodující slovo ohledně výstavby radaru bude mít parlament. Případné referendum by nejvážnější kandidátka na hlavu Plzeňského kraje ráda posunula na celostátní úroveň. „Diskutovala jsem o tom s právníkem, zatím je prý teprve podán návrh takového zákona, navíc by mohlo být problematické, aby kraj rozhodoval o území, které je ve správě státu,“ dodala Emmerová. Rath interpretuje případné referendum jako velmi zavazující pro současnou vládu, třebaže by mělo jen doporučující či orientační charakter.

Česká vláda podepsala se Spojenými státy smlouvu o radaru letos v létě. Nyní ji čeká ratifikace v parlamentu. Sociální demokraté jsou proti stavbě radaru, který má být spolu se základnou v Polsku součástí protiraketového amerického deštníku. Vadí jim, že není součástí obranného systému NATO. Chtějí také, aby mohli občané o radaru rozhodnout v referendu. Sociální demokraté v krajských volbách nabídli místo na své kandidátce v Plzeňském kraji známému aktivistovi, nezávislému starostovi Trokavce Janu Neoralovi. Do krajského zastupitelstva se dostal, v brdských obcích získal i velmi vysoké procento preferenčních hlasů.