Strany si zajišťují poslance pro zítřejší hlasování o nedůvěře vládě

Praha - Zítra bude poslanecká sněmovna hlasovat o nedůvěře vládě, ale protože bude ve sněmovně rozhodovat každý hlas, už dnes se sejdou poslanecké kluby, aby si vyjasnily situaci kolem rebelujících poslanců. Hlasy přeběhlíků se snažil zajistit už o víkendu také Jiří Paroubek - požádal bývalého předsedu ČSSD Miloše Zemana, aby se vrátil do strany a přemluvil Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby pomohli opozici vládu potopit. Zeman vzkázal Paroubkovi, že se mohou setkat a případně o věci hovořit - má ale tři podmínky.

„Kdyby padla vláda Mirka Topolánka, kdyby lidovci pochopili, že se blíží jiné angažmá, tak bychom to samozřejmě uvítali,“ prohlásil Jiří Paroubek. Reakce Jiřího Čunka ovšem byla, že poslanci KDU-ČSL budou samozřejmě hlasovat pro vládu.

Jiří Paroubek se už v neděli snažil zajistit hlasy přeběhlíků Melčáka a Pohanky. Pomoci mu měl Miloš Zeman, který ovšem nabídku odmítl. Podle dnešního Práva by se Zeman s Paroubkem možná sešel a o věci diskutoval, má ale tři podmínky.

Podmínky Miloše Zemana

  • ČSSD neuzavře v žádném kraji velkou koalici s ODS
  • Jaroslav Foldyna bude hejtmanem Ústeckého kraje
  • Jiří Paroubek se veřejně Zemanovi omluví za kauzu Altner

Ústecká ČSSD totiž z týmu, který vyjednává o možných koalicích v tomto kraji, Foldynu vyšachovala. Foldyna prosazuje menšinovou krajskou vládu sociálních demokratů. Ve vyjednávacím týmu jsou naopak lidé, kteří mají blízko k ODS.   

Při hlasování o nedůvěře bude klíčový hlas rebelů 

Otazníky se vznášejí také nad koaličními rebely, poslanci Jurajem Ranincem, Janem Schwippelem a Vlastimilem Tlustým. „Zatím jsem se definitivně nerozhodl, bude záležet na všem, co se teď odehraje, a zejména na dalším postupu ODS,“ řekl Schwippel. Rebelující poslanec Ludvík Hovorka řekl, že vládu podrží. Zcela jasno ale není u zelených. Věra Jakubková s Olgou Zubovou zatím nevědí, na čí stranu se ve středu přidají. „Nepřeji si pád vlády a nechci podporovat sociální demokracii,“ sdělila Jakubková.

Některé z klíčových otázek by se mohly vyřešit už dnes dopoledne. Ještě před jednáním sněmovny se mají poprvé po víkendových volbách sejít poslanecké kluby jednotlivých stran. ODS se ale rozhodně nevzdává a věří, že se jí především díky druhému kolu senátních voleb podaří oranžové tažení zastavit. „Chtěl bych vyzvat všechny voliče demokratických nelevicových stran, abychom na levý hák odpověděli hákem pravým,“ řekl premiér Topolánek.

Do volebního dění vstoupil i prezident Václav Klaus. Odpoledne pojede na pražské Staroměstské náměstí podpořit tři kandidáty ODS do senátu. Klausovi je líto, že volání lidí po změně odnesli, podle něj, úspěšní hejtmani. "Volič promluvil a já chci dodat, že doufám, že politici poslouchali. Celkový účet za volby chce prezident uzavřít až po druhém senátním kole.

Věra Jakubková
Zdroj: ČT24