Zeman: Sejdu se s Paroubkem, pokud bude Foldyna ústeckým hejtmanem

Ústí nad Labem - Lídr kandidátky ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna nebude součástí týmu, který bude vyjednávat o krajské vládě. O post usiloval, ale podle šéfa krajské ČSSD Petra Bendy byl demokraticky nezvolen. V ostatních částech republiky jsou přitom lídři kandidátek součástí vyjednávacího týmu a většinou je dokonce i vedou. Někteří regionální politici už proto otevřeně hovoří o tom, že vyšachování Foldyny má za cíl uzavření velké koalice ČSSD a ODS. Ve vyjednávacím týmu jsou totiž i lidé, kteří s ODS alespoň na komunální úrovni spolupracují.

Benda ani Foldyna nechtěli jednání blíže komentovat, aby stranu nepoškodili před druhým kolem senátních voleb. „Sejdeme se se zástupci ODS, KSČM i sdružení Severočeši.cz. Budeme jednat o programových věcech tak, aby sociální demokracie prosadila maximálně možné ze svého volebního programu,“ uvedl už dříve Benda a dodal, že o post hejtmana neusiluje.

Koaliční potenciál ČSSD se ale Foldynovým vyřazením nepatrně snížil. Šéf hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka má k některým sociálním demokratům vážné výhrady. KSČM ještě v pondělí připouštěla možnost podpořit menšinovou krajskou vládu ČSSD, jak se ale zachová nyní, se neví.

ČSSD v Ústeckém kraji byla rozdělena na dvě znesvářené frakce

Do situace už zasáhl i bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman, který Foldynu dlouhodobě podporuje. Jako podmínku schůzky s Jiřím Paroubkem si proto mimo jiné stanovil i to, že Jaroslav Foldyna bude ústeckým hejtmanem a ČSSD nebude v koalici s ODS: „Potvrdilo se to, na co jsem mnohokrát upozorňoval. Lidé, kteří nemají dostatek atraktivity, aby upoutali voliče, vysunou populárního a čestného člověka na čelní místo kandidátky, ale potom ho potupí a začnou se dělit o koryta.“   

Sociální demokraté v Ústeckém kraji byli před volbami rozděleni na dvě znesvářené frakce. Jednu vedl Foldyna a druhou Benda. Situace loni na podzim vyvrcholila výzvou krajskému předsedovi Bendovi, aby odstoupil z funkce. Letos v lednu uzavřeli příměří a Foldynu zvolili lídrem krajské kandidátky. Benda, mimo jiné poslanecký asistent současného šéfa strany Jiřího Paroubka, tehdy prohlásil, že spory jsou z větší části zažehnané.

Sociální demokraté jednají i jinde, někde je ve hře i ODS

I jinde v krajích jedná sociální demokracie o novém vedení krajů. Sociální demokraté se podle vyjádření některých svých představitelů nebrání jednat s nikým, kromě ODS. Pokud by totiž šli do koalice s ODS, jen těžko by mohli naplnit svůj volební program. Tak argumentuje i sám šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Ne všude ale mají problém jednat s ODS. V Karlovarském, Olomouckém nebo Zlínském kraji zatím nevylučují nikoho, ani ODS. Pro ODS by problémem nemusel být ani hlavní požadavek ČSSD, kterým je odmítnutí zdravotnických poplatků. Brněnská ODS je svolná k ústupkům, jeden z pilířů vládních reforem by obětovala i karlovarská ODS. Odstupující hejtman za ODS v Karlovarském kraji Josef Pavel k tomu dodává: „Požadavek na hrazení poplatků je ze strany ČSSD legitimní a my pokud budeme osloveni, budeme o tomto jednat.“