Za vraždy půjde Kasan s konečnou platností na doživotí

Praha - Recidivista Ján Kasan byl za vraždu a znásilnění s konečnou platností odsouzen na doživotní pobyt ve vězení. Rozhodl o tom dnes odvolací Vrchní soud v Praze, který tak stvrdil verdikt středočeského krajského soudu. Kasan loni v březnu uškrtil sedmasedmdesátiletou ženu, o necelé dva měsíce později pak zbil a znásilnil ženu o dva roky starší. Muž, který byl v minulosti již jednou za vraždu odsouzen, svou vinu od počátku odmítá.

Kasan loňského března v Neratovicích na Mělnicku vnikl do bytu starší ženy, kterou chtěl okrást. Několikrát ji uhodil do obličeje a poté zardousil. Z bytu si odnesl například její doklady nebo mobilní telefon. Začátkem května pak Kasan napadl tehdy devětasedmdesátiletou ženu v jejím bytě ve Zlonicích na Kladensku. I jí zasadil několik úderů do hlavy a obličeje a potom ji znásilnil. Krátce nato jej zadrželi policisté, od té doby pobývá ve vazbě.

Soudy udělily muži nejvyšší možný trest zejména proto, že se trestné činnosti dopustil nedlouho poté, co byl propuštěn z vězení za předcházející vraždu. Podle soudu je možnost Kasanovy nápravy mizivá a obžalovaný byl shledán agresivním.