Zřícení ultralehkého letadla nepřežili dva lidé

Hluboké Dvory (Brněnsko) - Ultralehké letadlo se dnes odpoledne zřítilo nedaleko Hlubokých Dvorů na Brněnsku. Ve stroji zahynula jeho dvoučlenná posádka - pětašedesátiletý muž a sedmačtyřicetiletá žena. Řekl to mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Příčina neštěstí není známa, vyšetřuje ji letecká inspekce.

Neštěstí se stalo dnes krátce po třetí hodině. Stroj se zřítil na pomezí Brněnska a Blanenska, a to v místě, kde měla kdysi stát takzvaná Hitlerova dálnice. Neštěstí ohlásili náhodní svědci. Když dorazili na místo záchranáři, posádce letounu nebylo již pomoci. Výše způsobených škod zatím není vyčíslena.

Podobných případů se letos v České republice stalo několik, a to mimo jiné i na jižní Moravě. V dubnu se v Miroslavi na Znojemsku zřítil malý letoun. Po dopadu na zem zachvátily stroj plameny, pilot uhořel. Příčinou nehody byla jeho chyba.

Další podobné případy se letos staly například u Budišova nad Budišovkou na Opavsku, u obce Topolná na Uherskohradišťsku, u Vokšic na Jičínsku, u Krásna na Sokolovsku, u Hradce Králové a nedaleko Svinců u Dolního Třebonína na Českokrumlovsku.

Počátkem října se zřítil větroň na letišti v Hosíně u Českých Budějovic. V jeho troskách zahynul šestašedesátiletý uchazeč o pilotní průkaz.