Dělnická strana by měla být rozpuštěna, myslí si občanská sdružení

Litvínov – Přezkoumání postupu policie během sobotní akce Dělnické strany v Litvínově a rozpuštění této extrémně pravicové partaje požaduje několik občanských sdružení v čele s Federací židovských obcí ČR. Stovky členů DS, neonacistického Národního odporu a Autonomních nacionalistů se o víkendu pokusily proniknout na litvínovské sídliště Janov obydlené především Romy. V následném střetu radikálů s policisty byli zraněni tři strážci zákona a jeden extremista. Někteří radikálové přesto na sídliště pronikli a pokusili se zaútočit na místní Romy.

Ačkoli se policistům nakonec podařilo zabránit radikálům napadnout janovské obyvatele, podle občanských sdružení sledujících lidská práva situaci podcenili. Vedení policie a ministerstvo vnitra by proto jejich zásah měly přezkoumat.

Sdružení Tolerance a občanská společnost a Český helsinský výbor ve společném prohlášení uvedly, že na místě bylo málo jednotek. Policisté údajně nezkontrolovali všechny účastníky shromáždění, zda nemají zbraně, ačkoli u některých z nich již dříve nalezli například obušky, mačetu či plynovou pistoli.

Podobně se vyjádřilo i občanské sdružení Romea. "Zodpovědnost ministra
vnitra je více než na místě," uvedlo sdružení ve svém prohlášení. Že se
proti extremistům nevystupuje dostatečně razantně, se domnívá i Federace židovských obcí ČR.

Vedení severočeské policie se ovšem domnívá, že zásah byl v pořádku. "Na místě bylo téměř 500 policistů, kteří reagovali na zřejmá porušení
zákona. V ČR mají všichni občané zaručeno právo shromažďovací. Dokud
neporuší zákon, nemá policie právo proti nim zasahovat. V zájmu objektivního prošetření přivítáme svědectví od představitelů sdružení
Tolerance a občanská společnost o všech incidentech, které policie na místě neřešila," uvedla mluvčí severočeských policistů Jarmila Hrubešová.

Ministerstvo vnitra se podle své mluvčí Hany Malé bude stížnostmi zabývat, až je dostane. Zatím prý na úřad žádné stížnosti na policejní zásah v Litvínově nedorazily.

Občanská sdružení se také obrátila na ministra vnitra Ivana Langera s požadavkem na rozpuštění Dělnické strany. Mluvčí ministerstva ovšem připomněla, že politickou stranu sám Langerův úřad rozpustit nemůže. Je však možné, že na jeho popud podá vláda podnět Nejvyššímu správnímu soudu. Ten je jedinou institucí, která může rozpustit politickou partaj.