Odpůrci radaru žádají poslance o odmítnutí smluv s USA

Praha - Na Palachovo náměstí v Praze dnes přišli demonstrovat odpůrci amerického vojenského radaru v Brdech. Tímto způsobem chtějí apelovat na poslance právě v den, kdy začala schůze Poslanecké sněmovny, na které by poslanci měli začít jednat o ratifikaci smluv o umístění základny. Na demonstraci se sešlo kolem 300 převážně mladých lidí. K průvodu mířícímu k budově sněmovny se ale postupně přidali další demonstranti a kolem osmnácté hodiny bylo podle mluvčího pražských policistů Tomáše Hulana na Malostranském náměstí zhruba 800 protestujících.

Jak uvedla mluvčí iniciativy Ne základnám Jana Glivická, vláda má chabý mandát a bude mít potíže protlačit smlouvy s USA o radaru sněmovnou. Demonstranti proto poslancům svou přítomností v ulicích chtějí připomenout, že jejich odpor proti radaru trvá.

Ne základnám tvrdí: Výsledek voleb mluví jasně proti radaru

Iniciativa považuje krajské volby a první kolo voleb senátních za referendum, ve kterém občané americkou základnu v Brdech odmítli. Krajské volby vyhrála s převahou ČSSD, která od té doby, kdy je v opozici, radar odmítá. Radar má být spolu se základnou v Polsku součástí amerického protiraketového deštníku.

Iniciativa Ne základnám vznikla v červenci 2006 a nyní ji podporuje na šedesát organizací.

Dvě třetiny obyvatel ČR jsou proti základně

Proti umístění americké základny v Brdech jsou dlouhodobě zhruba dvě třetiny obyvatel Česka. Proti radaru je zejména opozice, váhají zelení a lidovci. Záměr postavit radar v Česku kritizuje také Moskva. Podle zářijové výroční zprávy Bezpečnostní informační služby za rok 2007 odpor k radaru v Česku podporují i ruští agenti. Iniciativa Ne základnám spojení se zpravodajskou činností Ruské federace odmítá a spojování iniciativy s akcemi tajných služeb považuje za účelové.

Hlavní smlouvu o výstavbě radaru podepsali v červenci ministři zahraničí USA a ČR Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg, v září pak byla v Londýně podepsaná dohoda o postavení amerických vojáků na radarové základně, známá jako SOFA. Základna se má stát součástí evropské protiraketové obrany namířené proti nepřátelským státům.

Protiraketový systém
Zdroj: ČT24