Předsednictvo SZ formulovalo, jak reagovat na volební neúspěch

Praha - Úzké vedení nejmenší koaliční strany debatovalo čtyři hodiny o neúspěchu zelených ve volbách. Špičky SZ proto formulovaly usnesení, jak by měla strana na prohru reagovat. Mluvčí SZ Eva Rolečková uvedla, že usnesení předsednictvo zveřejní až dnes dopoledne. V debatě, která se odehrála v pozdních nočních hodinách po jednání sněmovny, se prý předsednictvo zabývalo spíš nejbližší budoucností, než aby analyzovalo do hloubky důvody prohry.

Vnitrostranická opozice večer předsednictvu v čele se šéfem strany Martinem Bursíkem adresovala výzvu, aby přijalo osobní zodpovědnost za výsledky voleb a začalo s členy strany jednat o radaru protiraketové obrany USA v Brdech, dopravě, zdravotní a zahraniční politice.

V elektronickém dopise, který vedle řady krajských funkcionářů podepsaly rebelující poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová, stojí, že není možné neúspěch ve volbách připisovat jen krajským lídrům a vedení krajských organizací. „Většina zúčastněných udělala pro dobrý výsledek maximum možného. Vedoucí kandidáti v krajích jsou vyprofilovanými osobnostmi, kampani se v naprosté většině intenzivně věnovali a žádnou zásadní chybu neudělali. Předpokládáme kritickou sebereflexi Vašich chyb a žádáme Vás o jednání k tématům radar, doprava, zdravotní politika a zahraniční politika,“ uvádí výzva.

Zelení podle autorů výzvy neuspěli kvůli necitlivým reformám v oblasti daňové politiky a zdravotnictví a pro přehlížení názorů mnoha potenciálních voličů. „Koncept, který Martin Bursík dlouhodobě prosazuje, nebyl voliči přijat,“ uvedli kritici šéfa zelených. Je podle nich třeba zastavit další odklon od programu Strany zelených tak, aby se jí vrátili „sociálně citliví voliči“.

Jakubková se Zubovou v úterý odmítly slíbit, že dnes podpoří vládu při hlasování o nedůvěře. Podle Zubové bude její postoj záviset také na tom, jak předsednictvo zareaguje na výsledky voleb.