Poslanci na návrh opozice přerušili mimořádnou schůzi o vyslovení nedůvěry vládě

Praha - Poslanci na návrh sociální demokracie a komunistů přerušili mimořádnou schůzi o vyslovení nedůvěry vládě, aby mohla dál jednat o rozpočtu na příští rok. Přitom právě sociální demokraté sami vyvolali na dnes naplánované hlasování o nedůvěře kabinetu. Návrh krátce po první přestávce jednání přednesl šéf poslanců ČSSD Michal Hašek, k němuž se záhy připojil i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Opoziční politici svým návrhem chtějí umožnit dokončení projednávání státního rozpočtu, které včera pro vládu skončilo fiaskem. Schůze Poslanecké sněmovny začala v 9:00. Zpravodajský kanál vysílá jednání poslanců v přímém přenosu.

Tlustý hlasoval s opozicí a Jakubková se Zubovou se zdržely 

Koalice s návrhem opozice nesouhlasila. Premiér Topolánek na návrh opozice reagoval slovy, že vláda právě kvůli rozpočtu musí mít jistotu, zda důvěrou sněmovny disponuje, či ne, a žádal, aby se uskutečnilo hlasování o nedůvěře.

Opoziční návrh na přerušení mimořádné schůze však podpořili i někteří vládní poslanci. Kromě nespokojenců Vlastimila Tlustého, Juraje Ranince a Jana Schwippela ruku pro zvedl i Jan Klas z ODS. Lidovec Ludvík Hovorka se zdržel, stejně postupovala i zelená rebelka Věra Jakubková. Její stranická kolegyně Olga Zubová záměr ČSSD podpořila. Takzvaní přeběhlíci Miloš Melčák a Petr Wolf se naopak přiklonili ke koalici.

Úterní jednání sněmovny totiž skončilo nejasně, když zákonodárci v rámci své řádné 39. schůze neschválili rámcové parametry rozpočtu pro rok 2009, ale ani jej nedokázali vrátit vládě k přepracování.

Dnes od rána se ovšem konala mimořádná 40. schůze, která měla být věnována jen hlasování o nedůvěře kabinetu. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek, který návrh na přerušení mimořádné schůze přednesl, jej zdůvodnil novou situací vzniklou okolo rozpočtu. Právě ČSSD přitom minulý týden jednání o nedůvěře kabinetu vyvolala. Česká republika by podle něj měla mít v této věci jistotu. Podobně se vyjádřil i šéf komunistického klubu Pavel Kováčik.

Sociálním demokratům zřejmě chybí hlasy 

Ještě před zahájením hlasování o návrhu opozice na přerušení mimořádné schůze oznámily obě nerozhodnuté poslankyně ze Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová, že se zdrží hlasování. Navíc na schůzi chybějí dva nezařazení poslanci Michal Pohanka a Evžen Snítilý. Nicméně přežití vlády závisí na rozhodnutí právě nezařazených poslanců a rebelujících zákonodárců vládních stran.

Současný postup ČSSD zřejmě znamená, že opozice v tuto chvíli nedisponuje dostatečným počtem hlasů k vyslovení nedůvěry vládě.

Výsledek hlasování o přerušení mimořádné schůze
Zdroj: ČT24