Paroubek zasáhl, Foldyna se vrací do vyjednávacího týmu

Praha - Lídr volební kandidátky ČSSD pro Ústecký kraj Jaroslav Foldyna je opět součástí týmu, který bude vyjednávat o krajské vládě. Po zásahu Jiřího Paroubka ho krajské vedení přizvalo jako poradce. Návrat Foldyny požadoval Miloš Zeman jako podmínku pro jednání s Paroubkem. Ten chtěl, aby mu bývalý šéf ČSSD pomohl s přeběhlíky Melčákem a Pohankou při hlasování o nedůvěře vládě. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

„Pan Paroubek se obrátil na krajskou organizaci a požádal ji, aby vyřešila své vnitřní rozpory tak, aby nedošlo k mediálnímu poškození strany. Pan předseda se tím bude dále osobně zabývat na začátku příštího týdne,“ informoval volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Foldyna byl podle šéfa krajské ČSSD Petra Bendy do týmu demokraticky nezvolen. Někteří regionální politici proto začali otevřeně hovořit o tom, že jeho vyšachování mělo za cíl uzavření velké koalice ČSSD a ODS. Ve vyjednávacím týmu jsou totiž i lidé, kteří s ODS alespoň na komunální úrovni spolupracují.

Benda stále tvrdí, že mu jde především o to, aby sociální demokracie prosadila maximálně možné ze svého volebního programu. Postup ústecké ČSSD ale kritizoval bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman, který Foldynu dlouhodobě podporuje: „Potvrdilo se to, na co jsem mnohokrát upozorňoval. Lidé, kteří nemají dostatek atraktivity, aby upoutali voliče, vysunou populárního a čestného člověka na čelní místo kandidátky, ale potom ho potupí a začnou se dělit o koryta.“