Za znásilňování své sestry dostal mladík devět let vězení

Olomouc - Za brutální dlouhodobé znásilňování nevlastní sestry dostal čtyřiadvacetiletý Tomáš Suszka z Třince na Frýdecko-Místecku devítiletý trest. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Olomouci. Stejný trest mu už uložil ostravský krajský soud, muž se však proti němu odvolal. Dnes šestnáctiletou dívku podle obžaloby zneužíval a znásilňoval od jejích 14 let. Trest si ve vězení odpyká dohromady za šest trestných činů.

„Obžalovanému hrozila sazba od pěti do 12 let. Trest je mírně nad polovinou zákonné sazby. Je přísnější proto, že spáchal více trestných činů a navíc ve svém jednání pokračoval po delší dobu,“ řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Odvolací soud dnes upřesnil právní kvalifikaci, která však neměla na rozsah trestné činnosti ani na výši trestu vliv. Krajský soud jednání mladíka původně posuzoval jako dva trestné činy znásilnění, a to osoby do 15 let a od 15 let. Podle vrchního soudu však jde o jeden trestný čin.

Mladík podle obžaloby využíval toho, že kvůli zaměstnání jejich matky zůstával se svou sestrou sám doma. Dívku opakovaně přes její protesty osahával, násilím ji přivazoval pomocí opasku a šňůr na posteli. Opakovaně na ní vykonával soulož a prováděl s ní různé sexuální praktiky. Navíc jí vyhrožoval zabitím, pokud by se o jeho jednání někomu zmínila. Dívka se nakonec na naléhání svěřila až letos v únoru své matce. Bála se totiž toho, že by mohla být těhotná.

Suszka se dnes před soudem domáhal zproštění větší části obžaloby. Tvrdil, že se nedopustil znásilnění své sestry, neboť s ní měl dobrovolné pohlavní styky. Odmítl také tvrzení, že dívce vyhrožoval, aby mlčela. Zopakoval, že svého jednání lituje. Podle jeho názoru však soud nedostatečně vyhodnotil v jeho prospěch doznání, upřímnou lítost i to, že dosud nebyl trestán. Soudci však jeho odvolání zamítli. „Zcela jednoznačně bylo prokázáno, že se dopustil násilí i výhrůžek. Okolnosti jeho jednání byly spolehlivě prokázány více důkazy,“ doplnil mluvčí soudu.

Mladík si trest ve věznici se zvýšenou ostrahou odsedí za šest zločinů - pohlavní zneužívání, znásilnění, soulož mezi příbuznými, šíření pornografie, ohrožování výchovy mládeže a vydírání.