Soud uložil za daňové úniky pět až devět a půl roku vězení

Praha - Za mnohamilionové daňové úniky spjaté s dovozem a vývozem zboží má jít deset lidí na pět až devět a půl roku do vězení. Rozhodl o tom dnes středočeský krajský soud. Dalším pěti lidem uložil podmíněné tresty a tři obžalované osvobodil. Nepravomocný verdikt se týká 18 z 24 obžalovaných, skutky dalších lidí totiž soud již před časem vyloučil k samostatnému projednání. Celkovou škodu obžaloba vyčíslila na více než 97 milionů korun. Obvinění podle žalobkyně ošidili stát o asi 73 milionů korun, v případě dalších zhruba 24 milionů zůstalo u pokusu.

Některým z odsouzených trestní senát také uložil peněžité tresty, nejnižší činil 300 tisíc a nejvyšší jeden milion korun, všichni se dočkali i zákazu činnosti ve statutárních orgánech obchodních společností.

Proti rozsudku se na místě odvolali čtyři obžalovaní. Zbývající obvinění a státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Obžaloba popisuje 44 samostatných skutků, na kterých se obvinění - 23 mužů a jedna žena - podíleli různou měrou. Všechny skutky měly velmi podobný scénář. Skupina podle spisu organizovala v letech 1999 až 2000 obchody se zbožím zanedbatelné hodnoty, kterým byly například neupotřebitelné elektrosoučástky, počítačové díly či součástky pro auta, za účelem krátit daně.

Obvinění podle obžaloby se zbožím fiktivně obchodovali v rámci řetězce různých firem, aby se mnohonásobně navýšila jeho hodnota. Poslední firma v řadě pak zboží vyvezla do Litvy nebo Arménie. V daňových přiznáních obžalovaní podle spisu nárokovali vrácení nadměrného odpočtu daně z přidané hodnoty či snížení vlastní daňové povinnosti. Zboží tak sice existovalo, ale podle spisu nemělo hodnotu uváděnou v daňovém řízení. Finanční úřady ve většině případů uvedené odpočty daně skutečně vyměřily a vrátily.