Proběhne první velká vojenská přehlídka ke Dni republiky po 23 letech

Praha - 2 tisíce vojáků, těžká technika, tanky i letectvo. Naposledy zažilo hlavní město vojenskou přehlídku v roce 1985, ta letošní bude spíše symbolickým a vkusným představením špiček ozbrojených sil suverénního státu, nikoliv demonstrací síly a zároveň podřazenosti většímu mocenskému celku, jak tomu bylo před více než dvaceti lety.

„Hlavní rozdíl mezi dnešní přehlídkou a přehlídkami před lety je v masovosti. Nechceme zastrašovat,“ vysvětlil náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek. Dnes se na bývalém vojenském letišti v Bechyni pilovaly poslední detaily.

„Důraz je kladen na jednotnost pohybů - otočení hlav, držení zbraní, vyrovnání celků mezi sebou,“ přiblížil účel cvičení před samotným 28. říjnem Jiří Halačka, velitel přehlídky. Řešení se dočkaly i obavy z poškození vozovky pásovou technikou - tanky a transportéry jsou „obuty“ gumou.

Ačkoliv se podle vlastních slov představitelé Armády České republiky snažili redukovat finanční nároky přehlídky, vyšplhá se její cena na 15 milionů korun.