Rath s Bendlem se sejdou k povolebnímu vyjednávání

Praha - K povolební schůzce ODS a ČSSD ve středních Čechách se dnes sejde vítěz krajských voleb David Rath a dosavadní hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Po poledni budou jednat o možnosti spolupráce ve středočeském zastupitelstvu. Naopak tradiční kontakty dvou nejsilnějších stran na Ústecku možná dostanou trhliny.

Středočeští sociální demokraté už v úterý jednali se zástupci KSČM a na programových prioritách se shodli. Totéž dnes čeká občanské demokraty. „Hledáme podporu pro menšinovou vládu sociální demokracie ve středních Čechách a jednání s hejtmanem Bendlem by mělo být především o programu,“ sdělil David Rath.

Programové pilíře se nápadně blíží tomu, co se Rathovi nepovedlo, když byl ministrem zdravotnictví, například zastavení privatizace nemocnic a jejich převedení na neziskové organizace. K tomu přibylo zrušení poplatků v krajských nemocnicích nebo zavedení bezplatných autobusů pro školní mládež.

„Nevidíme důvod, abychom plnili sliby sociální demokracie, které jsou nereálné, zastaví rozvoj Středočeského kraje a přinesou jenom šíření strachu. To se koneckonců už dneska děje s celým krajským úřadem a rostou obavy z toho, co nám tam bude pan poslanec Rath dělat,“ řekl Petr Bendl.

Čtvrtek bude ve znamení jednání taky na Ústecku, kde se sociální demokraté nejdřív sejdou s komunisty a až pak s občanskými demokraty. Schůzky se má zúčastnit i jednička kandidátky Jaroslav Foldyna, který se do týmu dostal po intervenci šéfa strany Jiřího Paroubka. Koalici ČSSD s ODS nechce. „Myslím si, že to, co v Ústeckém kraji fungovalo, by mělo okamžitě skončit,“ tvrdí Foldyna.

Senátní spolupráce ODS a ČSSD se podle deníku Právo rozvíjí na Chebsku. Neúspěšný kandidát ODS Jan Svoboda podpoří ve druhém senátním kole Miroslava Nenutila z ČSSD. Za to se končící hejtman ODS Josef Pavel dostane do krajské rady, kterou sestavuje ČSSD. Krajský předseda ČSSD to jednoznačně odmítl.