Bývalý ministr financí Svoboda půjde z vězení

Trutnov - Okresní soud v Trutnově rozhodl, že bývalý ministr financí Ivo Svoboda bude podmínečně propuštěn z vězení. Soud šedesátiletému Svobodovi uložil zkušební dobu šest let. Svoboda byl v únoru 2005 pravomocně odsouzen společně s Barborou Snopkovou na 5 let do vězení za vytunelování firmy Liberta. Snopkovou soud propustil z vězení již letos v srpnu.

„Šestiletou zkušební dobu jsme uložili, protože společenská nebezpečnost trestného činu byla velmi vysoká a byla způsobena vysoká škoda,“ řekla novinářům předsedkyně senátu Miroslava Purkertová. Soud při rozhodování přihlédl k dobrému chování Svobody ve vězení, i k tomu, že má přislíbené zaměstnání od Církve československé husitské.

Svoboda, který se dnešního hlavního líčení zúčastnil, před soudem řekl, že o propuštění žádá po odpykání dvou třetin trestu. Po vynesení dnešního usnesení soudu nechtěl své propuštění před novináři komentovat a na dotazy nereagoval.

S propuštěním Svobody souhlasil státní zástupce i zástupce věznice. Svoboda si svůj trest odpykával nejdříve ve věznici ve Všehrdech, později v Odolově na Trutnovsku. „Od počátku pobytu ve vězení působil kladně, nebyly s ním naprosto žádné problémy. Pracoval v Diakonii Broumov, kde s jeho prací byli spokojeni,“ řekl před soudem vychovatel odolovské věznice Jiří Ručka. Podle něj bude Svoboda z odolovské věznice propuštěn během dnešního dne pro splnění propouštěcích formalit.

Svoboda - první člen polistopadové vlády, který skončil ve vězení 

Svoboda byl ministrem financí ve vládě Miloše Zemana. Od roku 1997 byl místopředsedou ČSSD a spolu se Snopkovou měli na starosti stranickou pokladnu. Svoboda se stal vůbec prvním z členů polistopadových vlád odsouzeným k nepodmíněnému trestu vězení.

Oba byli v roce 2005 odsouzeni za to, že se v letech 1996 až 1998 dopustili podvodu a zvýhodňování věřitele, Snopková navíc porušila povinnosti v řízení o konkurzu. Podle verdiktu soudu mimo jiné v roce 1996 vylákali od IPB podvodným způsobem šest milionů korun, které měly sloužit pro rozvoj podniku, peníze však vyvedli a použili na splacení dluhů své firmy Omnia. Kromě vězení soud každému z nich uložil pokutu 200 000 korun. Snopková nastoupila do vězení v květnu 2005, Svoboda ji následoval o tři měsíce později.

Ani Svoboda, ani Snopková s rozsudkem nesouhlasili 

„Bylo to naprosto v souladu se smlouvou, protože to byla smlouva k úvěru na investici. My jsme tu se investici snažili provést. To, že se to nezdařilo, je věc jiná,“ komentuje události Ivo Svoboda. Snopková k tomu dodává: „Ve svědecké výpovědi jedné z pracovnic Investiční a poštovní banky zaznělo, že jsme jim samozřejmě podklady o použití úvěru dali."

Během jediného roku tak Svoboda se Snopkovou přivedli Libertu ke krachu. Po vyhlášení konkurzu byla Snopková jmenována likvidátorkou firmy. Podle soudu její konkurz ovlivňovala. 

Ani jeden z obžalovaných rozsudek nepřijal. „Tento rozsudek je naprosto nesmyslný, trestní senát v životě neslyšel o pohledávce a závazku, nadřazuje trestní právo právům jiným,“ tvrdí Snopková. Svoboda trvá na tom, že rozsudek je v rozporu s ústavním pořádkem ČR.