Olomoucký dopravní podnik upraví systém zavírání dveří tramvají

Olomouc - Dopravní podnik města Olomouce chce zvýšit bezpečnost cestujících při nastupování a vystupování z tramvají. Do konce roku doplní systém zavírání dveří takzvaným zpožďovacím členem, díky němuž se dveře budou zavírat až po třech vteřinách po zaznění výstražného signálu, nikoli hned. Ke změně přiměla DPMO červnová nehoda, při níž tramvajová souprava táhla 100 metrů tříletého chlapce sevřeného ve dveřích.

„Díky úpravě budou mít cestující dostatečný čas pro opuštění prostoru dveří. V momentě zahájení zvukové signalizace cestující může dokončit nástup či výstup, nesmí ale zahájit nastupování či vystupování, jelikož se dveře po třech sekundách automaticky zavřou,“ řekla dnes mluvčí DPMO Magdaléna Kopřivová.

Takzvaný zpožďovací člen dopravní podnik nainstaluje postupně do všech 60 tramvají. DPMO již dříve nechal v souvislosti s nehodou tříletého chlapce vybavit záchrannými brzdami tramvaje, které je dosud neměly. Nyní jsou ve všech tramvajích u všech dveří. Brzdy a tlačítka pro komunikaci s řidičem dále podnik nově označil.

Nehoda, při které chlapec utrpěl zhmožděniny a skončil na jednotce intenzivní péče, se stala počátkem června ve Wolkerově ulici. Řidič tramvaje si nevšiml dítěte ve dveřích, zavřel je a jel na další stanici. Chlapce vyprostili ze dveří spolucestující.