Bendl odmítl nabídku Topolánka na ministerský post

Praha - Dosavadní středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl odmítl nabídku stranického šéfa Mirka Topolánka zasednout ve vládě. Podle něj je klíčové, aby na prosincovém volebním kongresu podstoupila ODS "zásadní sebereflexi". Podle Bendla nešlo o žádné konkrétní křeslo, nabídku prý nepřijal ani v obecné rovině.

„Já si podobné úvahy nechávám do období po volbách a teď nic takového neřeším,“ vzkázal k informacím o Bendlovi premiér Topolánek. Dopoledne se však údajně sešel na tajné schůzce se šéfy menších koaličních stran Martinem Bursíkem (SZ) a Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), na níž řešili personální změny v kabinetu.

Končící středočeský hejtman se stal po nedávných krajských volbách hlasitým oponentem centrálního vedení strany, když jej začal žádat, aby z jasné prohry vyvodilo personální důsledky. „Až vychladnou hlavy, tak pevně věřím v to, že Mirek Topolánek pochopí, že něco zásadního se stát musí,“ uvedl Bendl.

Bendl, který ve středních Čechách prohrál s ČSSD vedenou Davidem Rathem jen velmi těsně, například žádá odchod ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Julínkova reforma, symbolizovaná třicetikorunovým poplatkem za návštěvu lékaře, se stala jedním z předmětů ostré předvolební kritiky sociální demokracie. Diskuse o změnách ve vládě by ale podle Bendla měla být širší. „Nějaká míra sebereflexe po prohraných krajských volbách být musí, očekávám, že o tom s panem předsedou bude grémium diskutovat. Že bude na pořadu dne možná i nějaká rekonstrukce vlády, je, myslím, evidentní,“ řekl dnes Bendl novinářům. Z volební prohry ale podle něj nelze vinit jen Julínka. „Svalovat vinu na jednoho není úplně korektní, ta diskuse by měla být širší,“ poznamenal hejtman. Zopakoval také, že by ve funkci předsedy ODS uvítal místo Topolánka pražského primátora Pavla Béma.

Bendl se dnes také vyjádřil k zapojení Klause do předvolební kampaně ODS. Prezident se podle něj už na situaci nemohl dívat. „Nemohlo ho to nechat chladným. Bylo mi jasné, že sklidí velkou kritiku,“ uvedl Bendl.