Jižní Čechy opravily všechny mosty poničené povodněmi

Český Krumlov - Povodní stržené mosty na hlavních silnicích v Jihočeském kraji znovu stojí. Jejich rekonstrukce trvala více než šest let a vyžádala si téměř tři čtvrtě miliardy korun. Poslední ze 34 mostů začal právě sloužit ve Strunkovicích nad Blanicí. Náhradní mostní konstrukce armáda rozebrala a převáží je zpět skladů. Jediným místem, kde zůstane most provizorní, je Český Krumlov.

Nový most ve Strunkovicích stál 53 milionů korun, stavební firma ho začala budovat v květnu. Práce na něm nejsou ještě zcela dokončeny, ale přes strategickou spojnici Strakonicka a Prachaticka už přejíždějí první auta. „Určitě si oddychneme, zrychlí to dopravu,“ raduje se starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka (NEZ).

Povodně v roce 2002 poškodily téměř 40 mostů. Jejich oprava trvala šest let. Na konci října byl ze seznamu odškrtnut předposlední. Podle zástupců kraje tempo v závěru brzdily dohady s majiteli okolních pozemků. Proto musely nastoupit týmy vyjednavačů a každý případ samostatně řešit. „Poslední mosty se zpozdily zejména z důvodů majetkoprávních dispozic, kdy jsme nebyli schopni získat stavební povolení,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy Jihočeského kraje Jiří Klása.

Jediným místem na mapě kraje, kde si provizorní konstrukci dosud ponechali, je Český Krumlov. Most tady ale nespojuje hlavní silnici, využívají ho auta směřující do centra. Za pronájem radnice platí 100 tisíc korun ročně. Teď se snaží získat peníze na most nový. „Výstavbě brání nedostatek finančního krytí, je to šedesát milionů korun,“ konstatuje mluvčí českokrumlovského městského úřadu Jitka Augustinová. I tak ale předpokládá, že nový most by měl stát do dvou let.