Kalouskovy daňové změny odmítá armáda i policie

Praha - Šéf finančního rezortu Miroslav Kalousek chce vojákům a policistům v budoucnu zdanit příjmy, z nichž nyní peníze odvádět nemusejí. Ministerstvo vnitra i ministerstvo obrany však návrh rezolutně odmítají. K 1. lednu 2010 by chtěl Kalousek zjednodušit systém daňových úlev a mezi 30 položkami, které plánuje nově daňově zatížit, jich několik míří do armády i policie. Mezi jinými jde třeba o příplatky pro vojáky v misích, kázeňské odměny nebo výsluhy.

Náčelník Generálního štábu české armády Vlastimil Picek považuje návrh daní za kontraproduktivní: „My chceme, abychom v maximální míře udrželi vojáky, kteří jsou vycvičení, chceme, aby sloužili a podepisovali další kontrakty. A toto by jim bránilo,“ tvrdí Picek. Nad návrhem kroutí hlavou i policie. Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky mají například výsluhové nároky nejen motivační, ale i sociální charakter. Jejich zdanění je tedy demotivačním krokem. Taková daňová politika by podle jejích odpůrců mohla vést i k odcházení policistů.
 
Kalouskův tým považuje ale změny za potřebné. Tento systémový postup má za cíl odstranit přežitky z minulosti. Změnou sleduje vytěsnění atavistických nesystémových výjimek z připravovaného zákona. Návrh v současnosti prochází připomínkovým řízením, konečný verdikt připadne vládě.

Vedle příjmů vojáků a policistů má ministerstvo financí v úmyslu zdanit mimo jiné třeba výhry z loterií a sázek nebo odstupné vyplácené horníkům.