Topolánek zrušil cestu do USA. Kvůli politické situaci

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes ve sněmovně potvrdil, že zrušil svou cestu do USA, kam měl jet příští týden. Důvodem je podle něj současná politická situace po krajských volbách, ve kterých vládní strany utrpěly porážku, a projednávání smluv o umístění americké radarové základy v Brdech ve sněmovně. Americký prezident Bush, se kterým se měl Topolánek sejít, prý premiérovo rozhodnutí chápe.

Premiér se měl také zúčastnit otevření zrekonstruovaného českého domu v New Yorku. To, že se s Bushem nesejde, ho prý mrzí.

„Vnitropolitická situace u nás je taková, že si zasluhuje, abych byl doma,“ vysvětlil důvod, proč cestu odvolal. Jeho ODS utrpěla o víkendu v krajských volbách drtivou porážku. Premiér kvůli tomuto debaklu čelí ostré kritice nejen opozice, ale i některých koaličních poslanců a hejtmanů z řad ODS, kteří dosud vládli ve většině krajů. Ozývají se hlasy, které volají po změně ve vedení ODS. Premiér přesto hodlá v prosinci na volebním kongresu ODS svou funkci obhajovat.

„Navíc je zasedání sněmovny a nemínil jsem se vystavit kritice, že jsem v době zasedání sněmovny při tak důležitých bodech, které se chystají, nebyl přítomen,“ doplnil Topolánek další důvod, proč do USA neodletí. Topolánek doufá, že se mu podaří se s Bushem - se kterým má podle svých slov poměrně velmi přátelský vztah - sejít do konce jeho funkčního období. Na setkání G20 v listopadu Topolánek nepojede.

Jedním z bodů, který mají poslanci příští týden projednávat, jsou smlouvy o umístění amerického radaru v Brdech. Hlavní dokument o jeho výstavbě podepsali v červenci v Praze ministři zahraničí USA a ČR Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg, v září pak byla v Londýně podepsaná dohoda o postavení amerických vojáků na radarové základně, známá jako SOFA. Základna se má stát součástí amerického protiraketového štítu v Evropě namířeného proti nepřátelským státům, jako je Írán.

Proti umístění radaru v Brdech jsou dlouhodobě zhruba dvě třetiny obyvatel Česka. Nesouhlasí s ním ani levicová opozice, úplnou podporu ale nemá ani ve vládní koalici. Kriticky se k němu vyjadřují někteří lidovci a zelení.