Šéf Inspekce ministra vnitra chce odejít do civilu

Praha - Ředitel Inspekce ministra vnitra (IMV) Zdeněk Pelc se chystá odejít do civilu. Informaci potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková. Ministr Ivan Langer podle ní o Pelcově rozhodnutí ví a pokusí se ho zvrátit. Podle serveru Týden.cz ale Pelc odchází kvůli osobním neshodám právě s Langerem. Údajně se před ministrem zastal svého podřízeného Dušana Brunclíka, který prý před rokem 1989 spolupracoval s komunistickou kontrarozvědkou.

Pelc už si podal žádost o uvolnění ze služebního poměru. Podle Malíkové se s ním chce Langer co nejdříve sejít a jeho záměr projednat. „V tuto chvíli si ministr chystaný krok pana ředitele Pelce neumí představit,“ sdělila Malíková.

Pelc stojí v čele IMV od podzimu roku 2006. Ve funkci nahradil Miroslava Borníka, kterého Langer odvolal společně s jeho dvěma náměstky a dalšími třemi policejními důstojníky, kteří vedli různá oddělení inspekce. Pelc už předtím inspekci jednou řídil, a to v letech 1997 až 1998.

Inspekce ministra vnitra, která odhaluje trestnou činnost policistů, se má v budoucnu v rámci policejní reformy přeměnit na inspekci policie. Jejího ředitele už nebude jmenovat ministr vnitra, ale vláda a pravomoci inspekce se nově rozšíří i na vyšetřování civilních zaměstnanců policie. Později by se tato instituce měla proměnit na generální inspekci bezpečnostních sborů, jež bude vyšetřovat i prohřešky vězeňské služby a celní správy a bude zcela nezávislá na ministerstvu vnitra.