Volby skončily, zejména ODS a ČSSD s napětím očekávají jejich výsledky

Praha - Ve 14:00 se uzavřely volební místnosti a všechny politické strany již teď s napětím očekávají konečné výsledky. Ty bychom měli znát již dnes navečer. Snad nejvíce jsou na výsledky zvědaví představitelé ODS a ČSSD. Občanským demokratům jde totiž o udržení většiny v horní komoře, sociální demokracie by zase ráda završila vítězné tažení podzimními volbami.Výsledky senátních voleb sledujte zde:

ODS i ČSSD hrají o hodně

ČSSD má díky 25 finalistům naději získat v horní komoře 32 křesel, což bude i počet senátorů ODS v případě, že by žádný z jejích kandidátů nyní neuspěl. ODS s 20 kandidáty obhajuje devět mandátů, tedy počet, který by jí samotné zaručil zachování minimální nadpoloviční většiny v horní komoře.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek očekává, že alespoň polovina z nich uspěje. „Já bych řekl, že úspěch bude určitě 10 až 12 křesel, a velký úspěch bude, když budeme mít nadpoloviční většinu křesel,“ předpokládá Paroubek. O většinu ale hraje i ODS. „V této chvíli pokládám za úspěch zastavení toho kyvadla, které se přesunuje doleva, do barvy oranžové,“ dodává šéf ODS Mirek Topolánek s tím, že za neúspěch by pokládal, kdyby počet senátorů zvolených za ODS poklesl pod pět.

Lidovci si v Senátu pohorší. Ve volbách obhajovali 4 mandáty. Do druhého kola ale voliči poslali jen tři kandidáty. „Já ty šance vidím dobře, já jsem optimista, já myslím, že se tam dostanou ti naší kandidáti, protože jsou dobří,“ tak vidí šance svých kandidátů lidovecký lídr Jiří Čunek. V úspěch svých lidí věří i SNK Evropští demokraté, kteří obhajují dva kandidáty. Po jednom želízku v ohni mají i Nezávislí a KSČM.

Konečné výsledky budou tentokrát dříve než minulý týden. Jaké bude rozložení sil v horní komoře parlamentu na nejbližší dva roky, bude jasné již dnes mezi čtvrtou a pátou hodinou odpoledne.

Topolánek nebojuje jen o křesla v Senátu, ale i o svůj post

Mirek Topolánek v těchto volbách bojuje o víc než jen křesla ve Senátu. Snaží se uklidnit i vnitrostranické spory a kritizuje rovněž aktivity čestného předsedy strany prezidenta Václava Klause. Ostře se ohradil proti jeho výzvám k sebereflexi strany po neúspěchu v krajských volbách. 

„Myslím, že jeho zasahování do dění v ODS přesahuje jeho aktivní roli v politice. Mám pocit, že je více aktivistický, než sám sliboval, a v tomto smyslu mu ta role nadstranického prezidenta slušela lépe,“ tak Topolánek reagoval na komentář prezidenta k výsledkům voleb z minulého týdne. Tajemník prezidenta Ladislav Jakl ale tvrdí, že iniciativa nepřichází z Hradu, ale zevnitř samotné ODS.

Ani konec volebního klání však asi stranu neuklidní. Očekává se, že k situaci v ODS se v neděli jasně vyjádří prezident. Navíc Mirka Topolánka čeká v prosinci na kongresu obhajoba předsednického křesla, která podle slov některých lidí z vedení ODS nebude jednoduchá.