Bém chce uspíšit prosincový kongres strany a vyzývá k hluboké sebereflexi strany

Praha - První místopředseda ODS v souvislosti s výsledky voleb vyzval k urychlení konání prosincového kongresu občanských demokratů, kde se bude rozhodovat o novém vedení strany. Nicméně na přímý dotaz ČT, zda bude proti současnému předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi kandidovat, neodpověděl. Naproti tomu místopředseda ODS a dosavadní středočeský hejtman Petr Bendl připustil, že by v případě, že Bém do boje o předsednické křeslo nepůjde, o takové možnosti uvažoval.

„Máme za sebou nejhorší porážku ODS v historii občanských demokratů a je evidentní, že se něco se stranou musí stát, chceme-li uspět v nadcházejících volbách,“ komentoval Bém výsledky voleb pro ČT.

Bém a Bendl byli na magistrátu, zbytek ODS na Jánském vršku 

Straničtí oponenti Mirka Topolánka sdružení kolem Pavla Béma se sešli na pražském magistrátu přesto, že centrální volební štáb včetně šéfa strany Mirka Topolánka je v sídle ODS na Jánském vršku. Podle Pavla Béma je to proto, že pražská ODS se celý týden podílela na volební kampani všech tří úspěšných pražských kandidátů a výsledky chtěla sledovat společně s nimi v sídle pražského primátora. Bém chtěl poděkovat celému týmu, který se věnoval volební kampani, poté se společně s Bendlem přesunul na Jánský vršek. Odmítá, že by tato skutečnost mohla znamenat rozkol ve straně.

Bém na tiskové konferenci vyzval ODS, že by měla zvážit svolání mimořádného kongresu dříve než v řádném prosincovém termínu. Nicméně on v tuto chvíli nebude podnikat žádné kroky k tomu, aby uspíšil konání prosincového sjezdu. Na mimořádné tiskové konferenci ODS prohlásil, že počká, jak v této věci bude reagovat šéf ODS Mirek Topolánek.

„Musí to být věc debaty a kolektivního rozhodnutí grémia,“ dodal Bém k případnému kongresu v dřívějším termínu. Svolat by ho musel Topolánek. Ten to ale nepovažuje za technicky možné. Proti tomuto požadavku se vyslovil i předseda Senátu Přemysl Sobotka. „Považoval bych to za emocionální reakci, podle mě je to zbytečné,“ míní. 

Sebereflexe ODS, Bém s Bendlem možní protikandidáti Topolánka 

V reakci na výsledky voleb Bém vyzval k hluboké sebereflexi a prohlásil, že ODS musí nejprve zjistit důvod prohry a až poté učinit nějaké konkrétní rozhodnutí. Přesto připustil, že politici ODS budou v následujících dnech možná odvážnější ve svých výrocích.

Petr Bendl

„Nezvedne-li to Pavel Bém, já to zvážím.“

Místopředseda ODS a dosavadní středočeský hejtman Petr Bendl v souvislosti s povolební situací řekl, že pozice Topolánka jako šéfa strany i vlády se třese. Zopakoval své dřívější vyjádření, podle něhož je v ODS nutná sebereflexe. Na přímý dotaz ČT, zda on uvažuje o kandidatuře na předsedu ODS, odpověděl, že pokud se této výzvy neujme Pavel Bém, on takovou možnost zváží. Zda bude Bém kandidovat na šéfa strany, se Bém rozhodne až po diskusi o příčinách volební porážky. Přímé odpovědi se vyhnul.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24