Senátní volby se dotknou i Poslanecké sněmovny

Praha - Letošní volby do krajských zastupitelstev a do Senátu budou znamenat také obměnu některých tváří v poslaneckých lavicích. Z Olomouckého kraje zamíří do sněmovny dva noví poslanci ČSSD. Místo jim uvolní poslanec Martin Tesařík, který uspěl v krajských volbách a poslanec Karel Korytář, který v sobotu zvítězil ve volbách do Senátu. Oba už potvrdili, že se svého poslaneckého mandátu vzdají. Ve sněmovně by je měli nahradit bývalá starostka Tovačova Zdeňka Dopitová a místostarosta Mohelnice Pavel Němec. Novou komunistickou senátorku Martu Bayerovou zase v dolní sněmovně s největší pravděpodobností vystřídá starosta Ivančic Vojtěch Adam.

Pavel Němec 

Oba sociální demokraté se svým příchodem do Poslanecké sněmovny počítají. „V současné době jsem neuvolněným mohelnickým místostarostou a mám advokátní kancelář a zatím nevím, jak tuto situaci řešit. Rozhodně se ale nechci vzdát své advokátní praxe. Pokud bych časově nezvládal všechny tři věci, musel bych funkci místostarosty složit,“ řekl Pavel Němec.

Ve sněmovně se chce zabývat především zákonem o loteriích, neboť je autorem senátního návrhu novely. „Chtěl bych předložit jednoduchou novelu zákona o loteriích, upravit v ní pravomoci měst, aby mohly regulovat nejen výherní přístroje, ale i terminály, kostky či rulety,“ doplnil Němec.

Zděňka Dopitová

Bývalá starostka Tovačova Zdeňka Dopitová je nyní v důchodu. Jako náhradnice je na prvním místě. „Už mi volali, ať se nachystám. Ve středu mám skládat slib a už budu sedět v lavicích. Nepočítala jsem, že to bude tak rychlé,“ uvedla.

Vojtěch Adam

Do dolní komory parlamentu je připraven nastoupit také komunista Vojtěch Adam. Starosta Ivančic je lékař a ve sněmovně ho tak lákají hlavně zdravotnické otázky. „Zdravotnictví má spoustu problémů a pro mě je to celoživotní specializace. Navíc jsem jako starosta získal jisté zkušenosti v oblasti regionálního rozvoje,“ uvedl.

Adam se po případném vstupu do sněmovny nehodlá vzdát funkce starosty. „Ivančice jsou pro mě srdeční záležitost. Myslím, že jde spojit obojí. Zařídím si to tak, abych vše stíhal,“ řekl.