Bém by podle Topolánka nebyl dobrý předseda ODS

Praha - Pokud by pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém kandidoval na předsedu strany, současný šéf a premiér Mirek Topolánek by kandidoval proti němu. Domnívá se totiž, že Bém by nebyl dobrým předsedou strany. Současně si Topolánek myslí, že kdyby se Bém dohodl s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, mohlo by se jim podařit svrhnout Topolánkovu vládu. To by ale bylo pro ODS smrtelné, uvedl dále Topolánek v rozhovoru pro pondělní Lidové noviny (LN).

Pokračuje tak ostrý spor uvnitř ODS, který vypukl poté, co ODS minulý a tento týden drtivě prohrála krajské a senátní volby. Právě Bém je v politických kuloárech považován za hlavního vnitrostranického rivala Topolánka a favorita čestného předsedy ODS a prezidenta Václava Klause, který dnes řekl, že volby byly referendem o Topolánkovi a že ODS to nemůže přejít. Topolánek prezidentova slova v rozhovoru odmítl komentovat.

Mirek Topolánek (LN)

„Pavel (Bém) je velmi ambiciózní, což je v pořádku, ale nebyl ochoten se mi postavit v době, kdy to byl rovný souboj,“ řekl LN Topolánek, podle nějž Bém s kandidaturou váhá. „Ani teď ještě neřekl, že do toho půjde. Asi ještě nemá potřebný počet hlasů,“ dodal.

Topolánek srovnal situaci v ODS se sarajevským pučem z 1997 

Toplánek dnes vydal prohlášení, z něhož vyplývá, že po debaklu ODS v krajských a senátních volbách je ochoten za určitých podmínek opustit křeslo šéfa ODS. Současnou situaci ve straně srovnává Topolánek s tzv. sarajevským pučem z roku 1997. Rozdíl je prý jen v tom, že se rebelům zatím nepodařilo svrhnout vládu. „Pokud se dohodnou s Paroubkem, tak se jim to může podařit. Ale pro stranu by to bylo smrtelné,“ řekl. Termínem „sarajevský puč“ se označují události z konce roku 1997, kdy tehdejší politici ODS Jan Ruml a Ivan Pilip vyzvali šéfa ODS Klause v době jeho pobytu v Sarajevu k demisi. Důvodem byly problémy ODS s falešnými sponzory. ODS pak v důsledku těchto sporů opustila část členů.