Oslavy 28. října - Prahu čeká vojenská přehlídka a velké uzavírky

Praha - Na oslavu 90. výročí vzniku samostatného Československa se v úterý v Praze na Evropské třídě uskuteční první společná přehlídka ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému. Akce se zúčastní celkem 2 102 osob a lidé uvidí 196 kusů armádní techniky. Budou mezi nimi například tanky nebo obrněnce, nad Prahou přeletí také vrtulníky a letouny včetně airbusů a stíhaček Gripen. Průvod si vyžádá dopravní omezení. Na přehlídku by se mohlo přijít podívat až 150 000 diváků, pro které je vyhrazena severní strana Evropské ulice v úseku od Vítězného náměstí až k náměstí Bořislavka. Vstup na akci je zdarma.

Přehlídka by měla začít hodinu po poledni hlášením náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka prezidentovi Václavu Klausovi, který je vrchním velitelem ozbrojených sil. Následovat bude přelet vzdušných sil a defilé pozemních jednotek po Evropské třídě směrem do centra na Vítězné náměstí. Diváci se mohou těšit například na 4. brigádu rychlého nasazení, jednotku Hradní stráže či 31. brigádu chemické, biologické a radiační ochrany. Policie představí i potápěče či pyrotechniky, hasiči přivezou speciální požární automobil i vozidlo určené k vyprošťování. Celkem lidem přeletí nad hlavou 13 letadel a sedm vrtulníků. Přehlídka by měla skončit kolem třetí hodiny u hotelu Diplomat.

Prahu čekají dopravní omezení 

Akce s sebou přinese také dopravní omezení. Proud jednotek a techniky se bude pohybovat v pravém jízdním pruhu ve směru od letiště na Vítězné náměstí. Levý jízdní pruh a tramvajový pás od ulice Na Pískách až po Vítězné náměstí bude určen pro diváky.

Dnes večer proběhne generální zkouška, což znamená, že Evropská ulice ve směru do centra nebude průjezdná, a to od osmi do jedenácti. V úterý bude od 10:00 do 15:00 Evropská uzavřena v obou směrech po křižovatku s ulicí Na Pískách. Od 12:00 do 15:00 bude uzávěrka platit i pro Vítězné náměstí. Už od 10:00 řidiči neprojedou ulicemi Gymnazijní, Pevnostní a Generála Píky. Veškeré silnice ústící do Evropské budou po dobu přehlídky neprůjezdné, tzn. budou zaslepeny. Výjimku tvoří ulice Na Pískách, Horoměřická a Vokovická. V ulicích přiléhajících k Evropské bude také omezeno parkování. Omezení se dotknou cestujících využívajících městskou hromadnou dopravu. V době přehlídky neprojede Evropskou žádná tramvaj, omezena bude i autobusová doprava.

Podrobnější informace o uzavírkách a omezeních naleznete zde.

Pro civilní provoz bude také po jedné hodině na dvacet minut uzavřeno ruzyňské letiště. Přerušení provozu by nemělo mít žádný zásadní vliv na včasnost odletů a příletů. Lidé, kteří se na letiště chystají, nebo právě přiletěli, by měli počítat s dostatečnou časovou rezervou kvůli omezením v pražské MHD.

S nácvikem na přehlídku začali vojáci už v červenci, jedno cvičení proběhlo také na letišti v Bechyni. Největším problémem podle vojska bylo sladit všechny složky průvodu.

Vojenské přehlídky se v Praze konaly pravidelně už za první republiky. Od 50. let byly přehlídky většinou každých pět let při příležitosti konce druhé světové války. Poslední vojenská přehlídka proběhla na Letné v květnu 1985 při příležitosti 40. výročí konce druhé světové války. Přehlídky armádní techniky mají v Česku tradici například v akci Bahna u Strašic na Rokycansku, která se těší velké oblibě diváků.

Veškeré informace o přehlídce naleznete na stránkách ministerstva vnitra.

Speciální vysílání ČT24 v úterý 28. října

Stanice ČT24 připravila na sváteční den speciální vysílání čítající tradiční živé přenosy doplněné diskusemi s odborníky.

11:05 živě: slavnostní shromáždění k 90. výročí vzniku ČSR v Pantheonu Národního muzea

12:55 živě: vojenská přehlídka na Evropské třídě

20:00 živě: předávání státních vyznamenání prezidentem Klausem na Pražském hradě

Od 10:00 budou ve studiu ČT24 diskutovat historici (Ivan Šedivý, Petr Prokš, Ondřej Houska) a o přehlídkách ozbrojených sil pohovoří Eduard Stehlík a Karel Straka z Vojenského historického ústavu. Ve 14:00 se bude na ČT24 probírat postavení a směřování československého státu v minulosti a jeho perspektivy v budoucnosti s filozofy Václavem Bělohradským a Miroslavem Bednářem.

Vojáci v transportéru v Bechyni
Zdroj: ČT24