Devět let ho hledal Interpol, pak vjel v Praze do jednosměrky a spadla klec

Praha - Pražští policisté včera v noci zadrželi mezinárodně hledaného Josefa Roháče ze Slovenska, který je podezřelý z deseti vražd a držení výbušnin. Po údajném zločinci pátrali kriminalisté v celé Evropě již devět let, mezinárodní zatykač na něj vydal budapešťský vrchní soud. V Maďarsku mu za zabití a nezákonné držení výbušnin hrozí až doživotní trest. "Patnáct let mu hrozí i na Slovensku, kde je podezřelý z vraždy a nedovoleného ozbrojování," řekl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Zadržený muž podle něj instaloval výbušné systémy, které pak odpaloval.

Slovensky hovořícího muže dopadli při silniční kontrole strážníci. Řídil pod vlivem alkoholu a městským policistům připadaly podezřelé jeho doklady. „Řidič neměl dioptrické brýle, přitom byl vyfocen na dokladu s dioptrickými brýlemi,“ dodal městský strážník Jiří Bakus.

Roháč se v Česku skrýval sedm let kvůli své bohaté historii - byl obviněn spolu s Imrichem Oláhem z podílu na vraždě bývalého policisty Róberta Remiáše, bratislavská prokuratura ale stíhání obou mužů v září 2006 zastavila. Následně skončilo i stíhání bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexy, kterého policie podezírala, že si vraždu objednal. 
 
V Maďarsku policisté podezírali Roháče a jeho skupinu z bombových útoků v Budapešti, mimo jiné také z bombového atentátu na podnikatele Tamáse Borose, při kterém přišli o život další tři lidé. 
 
Z policejní cely putoval dnes odpoledne Roháč k Městskému soudu, ten má teď rozhodnout, jestli podezřelého vydá na Slovensko, nebo do Maďarska.