Mašínová odmítla převzít vyznamenání pro otce

Praha - Sestra Ctirada a Josefa Mašínových Zdena dnes odmítla převzít vyznamenání, které ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) udělila jejímu otci, generálovi Josefu Mašínovi, popravenému v roce 1942 nacistickými úřady za odboj.

Kříž obrany státu ministra obrany ČR za odboj proti nacistům nepřevzala s odůvodněním, že v místnosti sedí člověk, který není bezúhonný, a to předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. Kavalírová dnes od Parkanové dostala vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky. Akce se konala při příležitosti 90. výročí vzniku samostatného československého státu.

Mašínová kritizovala pracovní činnost Kavalírové v období normalizace i
její údajnou neznámou minulost. "Pro mě je konkrétní pouze to, že tato
paní byla celou normalizaci zaměstnána na ministerstvu sociálních věcí a
její manžel byl na ministerstvu vnitra. To je pro mě nepřijatelné,"
řekla novinářům pevným hlasem Mašínová. Vadí jí také, že se Kavalírová nezastala bývalého disidenta Vladimíra Hučína v jeho dlouholetém sporu o očištění svého jména. „Z Konfederace politických vězňů se stala Národní fronta,“ zlobí se Mašínová.

Naděžda Kavalírová nechtěla incident komentovat, ministryni Vlastu Parkanovou sice mrzí, řešit ho ale nehodlá: „Necítím se povolána k tomu tuto situaci vyhodnotit a stát se jejím soudcem.“

Nová vyznamenání dnes ministryně obrany poprvé rozdala asi třem desítkám osobností k příležitosti 90. výročí vzniku samostatného Československa. Vyznamenání dostali in memoriam také Jan Palach a Milada Horáková. Mezi oceněnými byl i redaktor České televize Karel Rožánek.